Vissenakenstraat

3300 Tienen

tcroosendael@skynet.be

 
 Start
 Roosendael
     Historiek
     Praktisch
     Routeplan
     In de kijker
 Kalender
 Lessen
     Tenniskampen
     Lesgevers
 Competitie
     Interclub
     Tornooi
 Contact
     Bestuur
     Leden
     Formulieren
 Links - Sponsors
 

 
 

In de kijker

 In de kijker
  Nicole Bamps
  Hilde en Jos
  Willy Feuggelen
  Guy Puyneers
  Frédéric Smets
  Ludwig Stillaert
 In de pers
  Laatste Nieuws 0702
  Laatste Nieuws 0704
  Laatste Nieuws 0803
 Rond Roosendael
  Snoeiwerk
  Receptie 2007
  Paasontbijt 2007
  Film 2007
  Paasontbijt 2008
  Receptie 2008
  Disteldael 2009
 Uitstapjes
  Xanthos 1986
  Namen 2006
  Jambes 2007
  Jambes 2008

 

1967

 
Kleine Guy met eerste accordeon
op het tuinpad van zijn vader

 


Jean Rousseau ziet wel wat in de kleine virtuoos

 

Hoekje van de nieuwe living

 

 

 

Tiense straatmuzikant

 


Herman Vandermeulen en Guy: boezemvrienden

 

 

 

Hoes van de nieuwe cd

 

Guy Puyneers

Het mooie gezinnetje Puyneers - Guy, Christel en Sam - woont boven op de heuvel van Roosendael, bijna rechtover de dreef die toegang geeft tot de tennisclub. Het was er de voorbije maanden een drukte van jewelste. Niet alleen werd de woning helemaal omgebouwd maar op 14 februari ll. werd bovendien kleine Sam geboren en dat bracht natuurlijk veel bezoek op gang.

 

Sam is een dot van een klein meisje. Ze lacht naar iedereen en heeft lange frazelgesprekken met mama Christel over onderwerpen die alleen mama’s begrijpen. Papa Guy werd in 1960 in hetzelfde huis geboren maar dat ziet er nu wel helemaal anders uit. Guy en Christel hebben zeer drastisch ingegrepen! Niet alleen werden binnenmuren weggehaald – de hele woning werd als het ware binnenstebuiten gedraaid zodat ze nu helemaal op de zon georiënteerd is en van overal het panorama van het intacte heuvelland als reuzenschilderijen binnenhaalt. De grote, nieuwe living is verbluffend! Hij is ontzettend ruim, sober en licht en straalt een zelden geziene intieme gezelligheid uit. Waar je ook kijkt, op elke plaats, in elke hoek wordt zichtbaar geleefd en aan muziek gedaan. Er is een modern kookeiland, er is een uitnodigend lederen bankstel, er zijn werktafels, meubels en dingetjes voor de baby, en instrumenten voor muziek. Er is zoveel plaats dat zelfs de antieke vleugelpiano nauwelijks opvalt in deze heerlijke grote kamer.


Vergroeid met Roosendael

Op deze stek is Guy dus opgegroeid, vergroeid bijna met Roosendael want niemand woont korter bij onze club dan hij. Guy heeft de tennisclub weten ontstaan, was er bij de eerste leden, heeft er van in het begin interclub gespeeld en vele vrienden gemaakt. Onvergetelijke herinneringen heeft hij aan Freddy Leemans, zijn eerste kapitein, en aan ploegmaat Toni Rigot, die, hoewel hij naar het verre Zele is verhuisd, nog altijd lid is en interclub in Roosendael komt spelen!
Guy speelde al tennis vóór Roosendael bestond. Zijn klasgenoot Edwin Pittomvils troonde hem mee naar Racing Tienen: met hem sloeg Guy zijn eerste ballen. Later speelde Guy er ook met cracks als Bruno Jansen, Filip De Saedeleer, Louis Boux en Patrick Jublou. Roosendael zou echter zijn echte thuis worden, bij vriend en stielgenoot Jan De Maeyer die ervoor zorgde dat Guy het racket in 2000 weer ter hand nam. Guy amuseert zich in de ploeg van Jean-Marie Schepens, met Sacha, Edwin, Serge en Rudi! Hij zit momenteel trouwens weer kort bij zijn beste niveau en deed twee ‘performances’ tijdens de interclubontmoetingen.


Muziek

Guy mag dan al een heel verdienstelijke tennisspeler zijn, technisch begaafd en verfijnd, zijn echte wereld is echter die van de muziek. Voor sport of jeugdbeweging was er in het leven van kleine Guy geen plaats want als jongetje van 7 werd hij al opgemerkt door de gekendste muziekleraar van Tienen, Jean Rousseau, die hem privélessen accordeon begon te geven. Charly Timmermans, ook al een accordeonvirtuoos, was de onderwijzer van Guy in het eerste leerjaar en stimuleerde zijn muzikale talent nog meer. Aan de Tiense muziekacademie bestond echter geen opleiding accordeon en dus koos Guy er voor piano, en later slagwerk. Met Ben Vanderweyden, Jean-Paul Jublou, Frank Uyttebroeck en Roland Vanhoegaerden vormde Guy de jazzy groep ‘Cheese Cake’. Elke week repeteerden ze en gingen daarna in Het Wiel, het Tiense trendy café bij uitstek, discussiëren over muziek. Cheese Cake had succes, speelde op de Suikerrockedities-avant-la-lettre, in de Leuvense Seven Oaks en in het Hagelandse hinterland. Guy werd spoedig ook leraar drum en accordeon in de winkel van Jean Rousseau. Hij vond het geweldig dat hij daar les mocht geven, als evenknie van beroemdheden als Stef Klewais en Danny Rousseau. Vreemd genoeg werd Guy bij een eerste poging de toegang tot het Conservatorium in Brussel geweigerd. De toenmalige opleiding slagwerk in Tienen bleek onvoldoende (geen pauken, geen xylofoon) en dus ging Guy een jaar lang slagwerk volgen in de Academie van Anderlecht. Hij slaagde nu wel voor het toegangsexamen van het Conservatorium en behaalde er een Eerste Prijs Notenleer, Slagwerk en Kamermuziek. Na zijn studies werkte Guy als free lance muzikant voor het Filharmonisch Orkest van de BRTN. Hij gaf muziekles in Etterbeek, Jette, Leuven en Tienen. In 1992 ging hij in Sint-Agatha-Berchem aan de slag. Guy bouwde er een cursus slagwerk uit die elk jaar meer leerlingen trok. Toen hij moest kiezen tussen werken in Tienen of werken in Sint-Agatha-Berchem koos Guy als Tienenaar toch voor Sint-Agatha-Berchem, voor hem ‘de beste muziekschool van het land’! Toch blijft Guy ook in de Tiense regio als muziekleraar actief, b.v. met zijn lessen djembé (Afrikaanse drum) in het Paenhuys. Een speciaal, recent project is ‘Aswat’ (‘stemmen’ in het Palestijns). Samen met Veerle Pollet en zangeres Chris Mazarese brengt Guy een programma met op toon gezette gedichten van Rauda Morcos, een Palestijnse dichteres.


De Tiense Straatmuzikanten

Zijn status van BT (Bekende Tienenaar) heeft Guy te danken aan de Tiense Straatmuzikanten, het alom gewaardeerde volkse duo dat het Tiense dialect tot cultuurtaal heeft verheven en dat voor de helft bestaat uit Herman Vandermeulen en voor de andere helft uit... Guy Puyneers. Herman en Guy werken al dertig jaar samen, in het begin nog met Luc Rawoe (toenmalig cafébaas van het Vlaams Heem) en Lode Vlayen waarmee ze vooral cabaret brachten.

 


De Tiense Straatmuzikanten: het prille begin

 

Als Tiense Straatmuzikanten geraakten Guy en Herman in heel de streek bekend, zeker toen ze in 1997 hun eerste cd uitbrachten. Zij lieten de Tiense Stadsschouwburg twee keer vollopen bij de voorstelling van hun tweede cd en op 16 en 17 juni 2007 (allen daarheen!) kan je in première de lancering van hun derde cd meemaken in CC De Kruisboog (Stadsschouwburg Tienen). Amusement gegarandeerd! Op de nieuwe cd staan vooral nieuwe nummers die allemaal live werden opgenomen, zonder gebruik van midi-files dus maar met echte muzikanten. De Tiense Straatmuzikanten zijn niks blasé: zij hechten geen belang aan hun naamsbekendheid maar blijven in alle sympathie beschikbaar voor verjaardagsfeesten, markten, kroegentochten, braderieën, vertellingen, recepties, bals enz. Naar de aloude traditie der straatzangers zijn ze ook bereid een liedje op maat te schrijven! De Tiense straatmuzikanten zijn een absolute succesformule omdat Herman en Guy elkaar zo goed aanvullen. Herman is het brein: hij schrijft de teksten, hij is de zanger. Guy is de muzikant en zorgt voor alle praktische regelingen, voor studio’s, mastering, mixing, SABAM, ...  Vorig jaar was een echt topjaar voor de Tiense Straatmuzikanten. Met hun Tumulilied zorgden zij er in niet geringe mate voor dat Tienen zo goed scoorde in de Monumentenstrijd en laureaat werd van Brabant.

 


 

Toch wel fijn dat we in de club zo’n toffe kerel als Guy hebben rondlopen, hé, die bereid is met iedereen een matchke te spelen. En weet je dat hij soms zijn accordeon meebrengt naar het clubhuis?!


mei 2007
 

 © Karel Van Rompaey 08/01/2010