Nieuwsbrieven

NIEUWSBRIEF 3 (26 juni 2009)

Zoals eerder aangekondigd willen we alle ouders maar ook alle andere belangstellenden op de hoogte houden van de initiatieven en de ontwikkelingen in verband met de plotse directiewissel in de basisschool 'De Duizendpoot' te Bunsbeek-Wever. Volgende zaken willen we graag onder de aandacht brengen:
  1. In de brief van 5 juni die - op vraag van de inrichtende macht (IM) - aan alle kinderen werd meegegeven staat dat de IM een redelijk gesprek met de ouders niet uit de weg wil gaan. We hebben dan ook op 11 juni bij elk lid van IM in een brief uitdrukkelijk aangedrongen op een redelijk gesprek, op korte termijn en bij voorkeur in bijzijn van een onafhankelijke derde vanuit het Bisdom.
  2. Tot op heden heeft de IM macht formeel niet gereageerd op onze vraag tot een redelijk gesprek. De ouders zijn er wel van overtuigd dat een aantal leden van de IM effectief wenst in te gaan op onze vraag, andere leden - voornamelijk uit
    Bunsbeek - zijn dit initiatief veel minder genegen. Het is een open vraag hoe dit komt... Deze ambivalente houding kan allicht één en ander verklaren, maar toont alvast de impasse aan waarin de IM is verzeild.
  3. Als ouders laken we de gang van zaken waarbij de opdracht van een IM bemoeilijkt kan worden of in het gedrang kan komen door elke vorm van beïnvloeding van een personeelslid dat instaat voor de uitvoering van het schoolbeleid. Een efficiënt schoolbestuur is gebaat bij een duidelijke scheiding van functies en echelons. Enkel op die manier kan de onafhankelijke controle- en supervisierol van een IM daadwerkelijk worden waargemaakt. We vrezen dat dit in de basisschool 'De Duizendpoot' te Bunsbeek-Wever niet voldoende gewaarborgd kan worden. De organisatorische omkadering van het huidig schoolbestuur is niet bij machte om een dergelijke ongeoorloofde vermenging uit te sluiten. Bovendien is de huidige organisatievorm van het schoolbestuur niet efficiënt, niet transparant en juridisch zwak in geval van conflicten of ernstige problemen (onder meer mbt wettelijke aansprakelijkheid). De Duizendpoot is dan ook de laatste school in het Bisdom Brussel-Mechelen met een dergelijke achterhaalde organisatiestructuur.
  4. Voor ons, betrokken ouders, gaat het al lang enkel niet meer over de plotse terugkeer van Mevr. Saelmaekers. We willen het debat overigens niet verengen tot een confrontatie van de verschillen in het schoolbeleid tussen beide protagonisten. We blijven op onze honger zitten naar de échte redenen van de terugkeer, en het lijkt erop dat voor deze plotse wissel geen redelijke verklaringen of argumenten moeten worden verwacht. Waar in aanvang herhaaldelijk 'zwaarwichtige' redenen voor het vertrek werden gesuggereerd - de school diende gered te worden werd in de media verkondigd - zijn deze zwaarwichtige redenen tot op heden nog steeds niet hard gemaakt. Het lijkt er op dat deze redenen eerder moesten dienen om de plotse terugkeer te rechtvaardigen én er het nodige gewicht aan te geven.
  5. De ouders eisen a) een degelijke organisatie van het schoolbestuur dat zich transformeert in een correcte juridische structuur, én zich volledig inschrijft in het bredere beleid en de juridische organisatie van een scholengemeenschap, bij
    voorkeur deze van Batibu. Bovendien b) moeten garanties geboden worden voor een daadwerkelijke participatieve inbreng van de ouders. Voor de ouders zijn dit twee finale breekpunten. Deze twee punten werden in het verleden al onderschreven door Dhr. Schroons van het Bisdom die belast is met de opvolging van dit dossier. Onder de huidige aanpak geven teveel waardevolle krachten in de ouderraad er de brui aan (op de laatste ouderraad van maandag 21 juni ll hebben drie ouders hun ontslag ingediend).
  6. We kunnen ons alvast niet van de indruk ontdoen dat het uitblijven van een reactie op onze brief van 11 juni doelbewust is en dat de vakantieperiode wordt afgewacht in de hoop dat de commotie of het ongenoegen voldoende zal overwaaien. Mede daarom is op woensdag 24 juni vanuit de actiegroep andermaal gepoogd een gesprek aan te knopen met E. H. Vanderheyden en Mevr. Saelmaekers. Mevr. Saelmaekers werd bereid gevonden een ouder te woord te staan.
  7. In het gesprek heeft Mevr. Saelmaekers mondeling beklemtoond dat er werk wordt gemaakt van een andere structuur voor de school. Tot nog toe is dit enkel een mondelinge belofte van haar kant. We willen haar graag op haar woord geloven maar dringen aan op een schriftelijke bevestiging van dit voornemen tegen het einde van dit schooljaar (30 juni). We weten niet of de inrichtende macht van dit recent initiatief op de hoogte is en wat hun standpunt is. De inrichtende macht wordt gevraagd dit nauwgezet op te volgen, en te zorgen voor een effectieve en snelle uitvoering. Ook de ouders zullen dit nauwgezet blijven opvolgen. Indien de schoolstructuur zal wijzigen samen met een meer participatieve ouderwerking menen we dat er voldoende garanties zijn voor een structurele verbetering van het schoolbeleid, en zijn we in ons opzet geslaagd.
  8. Als ouders hebben we mogen ervaren dat ons initiatief vele medestanders kent (ouders, grootouders en dorpsbewoners), maar dat niet iedereen hier openlijk voor uit kan komen. Wat hier ook de redenen voor zijn, we wensen deze te aanvaarden en te respecteren. Deze al te grote terughoudendheid is een uitwas van een jarenlang negatief klimaat.
  9. Tenslotte willen we onze dank betuigen aan iedereen die ons de voorbije 3 weken op één of andere manier heeft gesteund, en die mee heeft gestreefd naar constructieve oplossingen.
Indien u opmerkingen of vragen hebt, neem gerust contact met familie van Damme- Swillen, Moutsbornstraat 3a, of via vandamme.swillen@skynet.be
Vanaf 1 september 2009 zullen andere ouders het aanspreekpunt zijn, vermits wij volgend schooljaar geen kinderen meer hebben in "De Duizendpoot". Uiteraard blijven wij in de toekomst de verdere ontwikkelingen van nabij opvolgen.