Maria Saelmaekers doet het weer...

Net als in 1989 zorgt Maria Saelmaekers van de Bunsbeekse basisschool 'De Duizendpoot' in 2009 voor een spontane volksstorm van protest. Ouders noch leerkrachten nemen het dat zij op het einde van het schooljaar, tegen alle gemaakte afspraken in, de nieuwe directeur, Marc Verdée, onaangekondigd de laan uitstuurt en zelf haar oude plaats komt innemen.

'De directeur liet een nieuwe, frisse wind waaien, na jaren van dictatoriaal schoolbeleid', zeggen ouders.

'Na jaren van terreur hadden we eindelijk een menselijke directeur. We mochten lachen, werden niet meer geïntimideerd, mochten samen middageten', zeggen leerkrachten.

De geschiedenis herhaalt zich

Om uiting te geven aan hun verontwaardiging richtten ouders een actiecomité op dat meteen een petitie lanceerde. Op twee dagen tijd had 90% van de ouders de petitie ondertekend. Aan de schoolpoort werd gemanifesteerd, kinderen hielden een zitstaking op de speelplaats. Er ontstond zoveel commotie dat reporters van verscheidene kranten en ook de regionale televisie naar Bunsbeek afzakten om verslag te doen.

'Twintig jaar geleden verliet vijftien procent van de leerlingen de dorpsschool omwille van Saelmaekers. Ook nu zullen vele kinderen van school veranderen als Saelmaekers opnieuw directrice wordt en niet op pensioen gaat, zoals ze beloofde.'
Het actiecomité wil voorkomen dat de bloeiende dorpsschool gefnuikt wordt door het optreden van M. Saelmaekers en vraagt dat de verantwoordelijke instanties optreden, dat de inrichtende macht een initiatief neemt om het geschonden vertrouwen van ouders en leerkrachten te herstellen.

Volgehouden actie

Het actiecomité besliste om het protest niet slechts via de petitie en een open brief te uiten, het contacteerde de inrichtende macht, de scholengemeenschap Batibu, de koepel van het Vrij Onderwijs en de Vlaamse Minister van Onderwijs. Vertegenwoordigers bezochten alle leden van de inrichtende macht. Zij vroegen een constructief gesprek en eisten duidelijke participatie en communicatie.

Het actiecomité wil de dorpsgemeenschap - en speciaal de ouders - op de hoogte houden via flyers, e-mails, nieuwsbrieven en borden aan de school.