romereis 2003

Het laatste jaar in de humaniora, een weergaloos jaar om vele redenen, o.a. om Chrysostomos en om de traditionele Italiëreis.

Het college van Tienen deed het: een Italiëreis tijdens de paasvakantie 1961. Corbeels, Berghmans en Volders stonden aan de wieg ervan.

In 1965 bedroeg de deelnameprijs 4.800 fr. Het treinbiljet kostte 1.675 fr. Vandaag kost de integrale busreis ca.€ 640.

Capogruppo Volders vergeet u vast nooit. Alles was getimed tot op de seconde. Soms ging het stroef, bijvoorbeeld na de tafelbriefing annex preek, maar altijd veilig, 23 keer eind goed, al goed, en, ondanks ziekte of regen, dankbare jongens.

Na de dood van meneer Volders nam zijn assistent, retoricaleraar Hofmans, de leiding waar. Een team helpers sprong hem bij. Een uitvoerige kunsthistorische handleiding van Mark Stijnen is een blijvende herinnering aan dit grote evenement uit de collegecarrière, een duik in de cultuur van ons.

Na het overlijden van Eddy Hofmans nam Marc Stynen de taak op zich om de Romereis te leiden. Samen met Benny Munten en Hans Meurrens gidst hij een groep enthousiaste leerlingen (63 lln in 2003) in “La Bella Italia”.

Twaalf dagen reizen ze doorheen de natuur-en cultuurschatten van het mooiste land ter wereld: een wens doen in de Trevifontein, op de scheve toren van Pisa, een wijntje, rondlopen op de Piazza della Signoria, in extase staan voor de Venus van Botticelli, picknicken in de grot van Tiberius, op het St.-Pietersplein rondhossen,wandelen in Nero’s paleis, het Colosseum, Pompeï , dat en nog veel meer…

Behalve cultuurreis is dit immers vooral ook een vriendenreis,die de leerlingen nooit meer opnieuw zullen kunnen beleven.Een reis waarvan de herinneringen hun hele leven lang in hun hoofd,hun verhalen en fotoboek zullen kleven.

Meegedeeld door H. Meurrens, 30 april 2003                                                                                                                                    © kvr