Romereis

Hoofdinspecteur Van Genechten had het in een Nova-et-Vetera-nummer gesuggereerd. Het college van Ganshoren pikte erop in. E.H. Corbeels droomde ervan. De reisrage rond 1960 gaf een psychologisch steuntje. De Italiëfilm van Ganshoren nam elke twijfel weg. Er werden contacten gezocht (o.a. met pater Mensaert in Rome). Het college van Tienen deed het: een Italiëreis tijdens de paasvakantie 1961. Corbeels, Berghmans en Volders stonden aan de wieg ervan. 

In 1965 bedroeg de deelnameprijs 4.800 fr. Het treinbiljet kostte 1.675 fr. Vandaag kost de integrale busreis ca. 24.000 fr. min de opbrengst van de winkel en van allerlei initiatieven: de film Himmel ohne Sterne (1960), optredens van Zjef Vanuytsel (1971) en Kris de Bruyne (1975), een poëzie-avond (1978) of een bonte avond (1979), later de roemruchte Chrysostomosfuif. 

Men bereisde hoofdzakelijk hetzelfde traject (Namen, Milaan, Firenze, Pisa, Siena, Orvieto, Rome, Pompeji, in het begin ook Capri en Sorrento, Paestum (en Costa Amalfitana), Assisi, soms Ravenna, Venetië) per trein en bus op kloosters en studentenhuizen. Kent u de logementen nog: het luxeloze Pensionato Pio X van Firenze; Pensione Gioconda, via Merulana 191, het groezelige, maar hartelijke asiel van signore Attilio; de onvoorstelbare weelde van Grand Hotel Rosario te Pompeji; de stilte van Monastero Clarisse te Assisi en het kloostertje San Giuseppe di Caburlotto naast de nor van Venetië? 

Capo grupo Volders vergeet u vast nooit. Alles was getimed tot op de seconde. Voor prentbriefkaarten, postzegels, geldwissel, drank bij het eten slechts één adres. Af en toe gidste hij op de koop toe. Soms ging het stroef, bijvoorbeeld na de tafelbriefing annex preek, maar altijd veilig, 23 keer eind goed, al goed, en, ondanks ziekte of regen, dankbare jongens.

Na de dood van meneer Volders nam zijn assistent, retoricaleraar Hofmans, de leiding waar. Een team helpers sprong hem bij. Er werd geboekt bij een reisbureau. Dit drukte de prijs en maakte het logies veel comfortabeler. Een uitvoerige kunsthistorische handleiding van Mark Stijnen is een blijvende herinnering aan dit grote evenement uit de collegecarrière, een duik in de cultuur van ons Avondland voor een jeugd die meer moet kunnen dan ronddrijven op de zee bij één of andere Costa; een comprimering van zes of meer jaren samenzijn in levenslange sfeermomenten, opgedaan langs de piazza's of de spiraal van de scheve toren, bij Ponte Vecchio of de Trevi, in het tempelreservaat van Paestum of in het stof van straten en verleden te Pompeji, midden het lawaai van de grootstad of de stilte van San Damiano...


Begeleiders 1990 (?)

boven vlnr. Jos Van Eycken, Mark Verstreken, chauffeur
onder vlnr. Linda Vanherck, Eddy Hofmans,  Benny Munten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© kvr