kristalgroeicompetitie 2003


Ook in het schooljaar 2002-2003 richt het Nationaal Comité voor Kristallografie een kristallisatiewedstrijd voor leerlingen van het secundair onderwijs in. Gedurende een periode van vier weken kunnen de leerlingen kristallen groeien (instructies te vinden op deze website, beperkte hoeveelheid startmateriaal wordt opgezonden). Elke klas wordt aangemoedigd het beste enkelkristal op te zenden naar de locale coördinator. De ingezonden kristallen worden door een nationale jury beoordeeld naar gewicht en kwaliteit. Elke deelnemende school ontvangt een certificaat en de winnaars per leeftijdscategorie ontvangen een trofee. De winnende kristallen nemen tevens deel aan de internationale kristalgroeiwedstrijd!
 
De plechtige prijsuitreiking zal plaatsvinden op woensdagnamiddag 14 mei 2003 in het Paleis der Academiën te Brussel in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Filip.

Bovenstaande teksten zijn extracten uit de aankondiging van de Belgische kristalgroeicompetitie op Internet.

De wedstrijd even kort voorstellen aan de leerlingen van 5 Wetenschappen-Wiskunde van het Onze-Lieve-Vrouwe-instituut te Tienen was voldoende om hun enthousiasme op te wekken. Spontaan toonden ze zich bereid tot deelname. Na de elektronische inschrijving was het nog wachten op het uit te kristalliseren product dat door de sponsor ACROS ORGANICS werd toegestuurd aan ieder van de 156 deelnemende scholen.

De opdracht was om een zo gaaf en zo groot mogelijk kristal te laten groeien van een aluin nl. kaliumalumiumsulfaat dodecahydraat KAl(SO4)2.12H2O .

De leerlingen zijn op zoek gegaan naar bijkomende informatie en praktische tips om de kristallisatie tot een succes te maken. Met enorm enthousiasme werd tijdens de recreatiemomenten, maar ook voor en na schooltijd door Brecht Nickmans, door de leraar Chemie als verantwoordelijke aangesteld, en klasgenoten ‘gekristalliseerd’. Niet alleen de leerlingen van 5WeWi, maar ook de leerlingen van andere klassen liepen bij aanvang van hun les in het Chemielokaal rechtstreeks naar de zuurkast om te zien hoe groot de kristallen al wel geworden waren sinds hun vorige observatie. Van interesse gesproken...


Brecht Nickmans en Bert Janssens tijdens hun kristallisatieactiviteiten in ons schoollabo

Wel het resultaat mocht gezien worden: het kristallisatieteam slaagde erin 2 mooi gevormde kanjers te maken van respectievelijk 156 gram en 161 gram. Proficiat!


Het resultaat: een kanjer van een aluinkristal!

Nu nog te hopen dat er op 14 mei een prijs behaald wordt, maar de ervaring van kristalliseren, het uitgereikte certificaat en de aanwezigheid van Prins Filip op de prijsuitdeling in het prachtige kader van het Paleis der Academiën in Brussel zijn op zich al prachtige beloningen!

Met zes leerlingen zal onze school vertegenwoordigd zijn op deze plechtige gebeurtenis.

Op de prijsuitreiking:


Prins Filip als eregenodigde op de prijsuitreiking van de 'Belgische kristalgroeicompetitie' met onze leerling Kristof Decatte in zijn onmiddellijke nabijheid

Meegedeeld door Paul Degreef, leraar chemie en biologie                                                                                 © kvr