fietstocht duitsland

Uit de romantiek rond de globetrottersreizen na Wereldoorlog II en de Tienen-kermis-fietstochten werd in 1958 de klassieke Duitsland-fahrt geboren. Eerst namen KSA-groepen deel, dan vrijwilligers uit de 6des van toen (nu de 1stes). Geleidelijk concentreerde de tocht zich op de 3des, waar organisator Mark Zekl klasleraar was. J. Michiels was ook één van de initiatiefnemers. Materiaal, proviand, bagage - de fiets moest alles dragen. In 1969 kwam er een volgwagen: de VW van Tuur Volders. 

Het rittenschema kreeg vaste vorm: 
1ste dag: initiatierit met bestemming Bevercé. Men leert in peloton fietsen en vallen bij inhaalmaneuvers, overstekende honden of koebeestbotsingen. 
2de dag: fantasierit naar Beaufort. Fata morgana's van vossen, everzwijnen, zelfs wolven. Verdwalen en cyclocross door het bos. 
3de dag: wandelrit naar Echternach: rotsen, bergbeek en waterval zijn idyllischer dan fietsen. 
4de dag: Romeinen achterna naar Bernkastel langs Neumagen en Trier. Leve de Moezel(wijn). 
5de dag: koninginnerit naar Rüdesheim: de 20km-klim naar de Hundsrücken en de 15%-klim naar de jeugdherberg kruipen in de kuiten. (Ooit reed Rikske terug naar beneden, waar hij waarschijnlijk zijn kluts had verloren!) 
6de dag: St.-Goarrustdag. Wandelen langs en spelevaren op de Rijn. 
7de dag: sprookjesrit naar Altenahr langs de Rijnburchten en hun edele ridders. 
8ste dag: F1-rit naar Gemünd langs de Nürburgring. 
9de dag: Eifelrit naar Monschau: benen, longen en tong op en neer op de uitgedoofde vulkanen van de Eifel. 
10de dag: naar Tienen, de laatste-loodjesrit of sukkelrit. 

Slechts eenmaal geschiedde het wonder dat niemand lek reed. Altijd is er het wonder van Visé: één der begeleiders flitst daar werkelijk iedereen voorbij, plots beresterk op de biefstuk-frietengeur. De eerste reis kostte 750 fr. In het jeugdherberglogement wordt lustig geavonturierd: meisjes (en hun adressen), vervelende Hollanders , voetballen tegen Duitse jongens. Ondertussen verbeterde het comfort, verminderde misschien de gezelligheid. Het weegt echter niet op tegen het natuurschoon, de zwem- en wijnpret en de kameraadschap van meer dan 700 Duitslandfietsers.

© kvr