Bruno De Bondt uit Zuid-Afrika

Zaterdag, 3 oktober `98

Hallo mensen aan de andere wereldkant!

Hoe is `t ermee daar in Belgie? Ik heb dingen gehoord over branden op industrieterreinen, hittegolven,tell me about it. Hier in die Suid Afrika gaan alles seer goed met my. Ek is nou net twee maanden in die land en kan al een beetjie Afrikaans skrijf en praat. Zulu en Xhosa, de twee voornaamste Afrikaanse talen, zijn wat moeilijker, vooral de klik-klik geluiden. Maar ik blijf oefenen.

Dit is dus de eerste nieuwsbrief van Bruno uit het verre Zuid-Afrika. ( het idee komt van Karel, my big brother). Waarschijnlijk zal ik om de twee, drie maanden proberen om iets dergelijks te produceren.

Twee maanden Zuid-Afrika zitten er al op, en ik heb mij hier al lekker geamuseerd. ("lekker" is een ongelooflijk populair woord hier, onder de SA`se bevolking; zowat iedereen gebruikt het, zowel in Engels als in Afrikaans). Een van de hoogtepunten tot nu toe was een vakantie in Mpumalanga (=Oost-Transvaal), Kruger National Park en Durban. Prachtige natuur met loslopende bavianen, schitterende landschappen en dromerige Afrikaanse zonsondergangen in Mpumalanga. Daarna giraffen, nijlpaarden, kudu`s, springbokken, wrattenzwijnen (cfr. Pumba) en aapjes in het Kruger Park. Jammer genoeg geen leeuw gezien; toch was het een te gekke ervaring. Een hete, muffe, naar-zweet-stinkende bus maakte alles nog Echter. Doorgereden naar Durban aan de Indiese Oceaan: zonder enige twijfel fantasties te noemen! Durban is een heel open luchtige stad ~heel wat properder dan Johannesburg~. Ook heel wat reggae-en wereldige mensen daar. Het is wel de stad met het hoogst aantal moorden in Zuid-Afrika, en dus best wel heel gevaarlijk; en dat hebben Jonn ~een Australiese uitwisselingsstudent die ook mee was naar Durban~ en ik aan de lijve ondervonden Prachtige vakantie dus (18/9 tot 26/9).

Voor `t moment is `t hier nog steeds vakantie, de school begint maandag opnieuw.  Over school gesproken: ik zit in grade 11 (te vergelijken met `t 5e jaar), na de kerstvakantie doe ik dan het eerste deel van grade 12 (matric) tot juli. ~voor alle duidelijkheid, het schooljaar begint hier na de kerstvakantie, die hier ook de zomervakantie is (1 maand)~ Ik kon zelf kiezen welke lessen ik wilde volgen (ze waren wel op voorhand in lessenpakketten gegoten). Ik volg nu Afrikaans, Engels (2 verplichte vakken), Kunst (= plastiese opvoeding), Aardrijkskunde, Wiskunde en Aardrijkskunde. Alle vakken zijn gelijkwaardig qua uren en punten. We hebben hier dus geen hoofd en bijvakken.  Een normale schooldag telt 9 lesuren van elk 35 min. Woensdag zijn er 8 `periods`.  `s Morgens beginnen we om 7u50 en om 14u10 rinkelt het einde-van-de schooldag-belletje. De school waar ik zit is, ook in vergelijking met andere in de omgeving, streng. `s Morgens wordt ons uniform gecontroleerd door de prefecten, ik denk dat als je de klok in Belgie een dikke 25 jaar terugdraait, je ongeveer bij de schoolgewoonten in het Zuid-Afrika van nu terechtkomt. 

Veel vragen aan mij ook over Europa en Belgie. Zowat 6 op 10 jongeren wil zo snel mogelijk het land verlaten en naar de US, Europa of Australie trekken. De redenen: geweld, zwakke economie, slechte regering, geen toekomst. Ondanks het voorgaande is het schoolleven  best wel plezant: veel onnozelheden, schaterlachen en "bloomin" met toffe mensen. De bevolking op school is, net zoals heel Zuid-Afrika, een kleurijke mengeling van allerlei rassen, culturen, godsdiensten: blank, zwart, kleurlingen, Indiers, moslims, christenen, hindoes, joden, en elk met zijn varianten en schakeringen. Vele interessante babbels, ontmoetingen.

In de familie gaat alles simpelweg geweldig! Ik heb echt geluk gehad met mijn plaatsing. Mijn moeder, Riana, is eigenlijk wel een beetje gek, net zoals heel de familie trouwens. Ze doen, maken, eten alles op hun eigen aparte, zotte, soms vreemde manier. Dit gezegd zijnde, laat mij verder gaan Riana heeft haar kruidenwinkeltje, dat ze 8 jaar had, verkocht. Ze verkoopt nu kruiden en allerlei pikante etenswaren, alles `homemade`, van huis. Eind oktober (29 oktober om precies te zijn) gaat er hier in de buurt een nieuw shoppingcenter open. Daar gaat ze een snoepwinkeltje beginnen. Aadil, mijn gastbroer (21), heeft vorige maand een promotie gekregen. Hij is nu manager van een computerworkshop. Eind maart `99 gaat hij trouwen. Aziza, my little sister (17), doet nu haar `matric-exams` (eindexamens van `t middelbaar). Eind november, wanneer haar examens gedaan zijn, begint ze te werken. Ze gaat een jaartje van school af, om dan in januari 2000 verder te studeren. Ze komt misschien in september `99 naar Belgie. Aziza is eigenlijk degene waar ik het best mee kan opschieten. `t Heeft misschien wel met de leeftijd te maken. 

Ik heb hier ook een "cousellor", een persoonlijke verantwoordelijke van de organisatie. Dave, zo heet hij, is er als er iets scheef loopt. Hij komt regelmatig over de vloer om te kijken hoe alles gaat, hoewel dat de laatste tijd heel wat geminderd is. Hij heeft nog 4 andere exch. students onder zijn vleugeltjes; Jonn, Claire en Melinda (3 australiers, zij zijn hier al 8 maanden en gaan eind  november terug naar huis) en Casper `the friendly ghost` ( een Nederlander, hij is hier een week voor mij gearriveerd) allemaal supertoffe mensen. Het leuke is, dat je allemaal beste vrienden van elkaar wordt, omdat je allemaal in hetzelfde avontuur en door dezelfde problemen moet, hoewel die dan weer voor iedereen anders zijn. Het eerste weekend dat ik hier was, zijn we samen op een orientatieweekend geweest, met nog anderen studenten van BraziliŽ, Frankrijk en Duitsland. We bleven dan 3 dagen in een `National Nature Reserve` in Pilanesberg (genoemd naar Pilani, het hoofd van de plaatselijke stam) Er werden richtlijnen en wat regels uitgelegd, gepraat over wat we wilden bereiken gedurende dit jaar; we hebben ook het reservaat zelf bezocht. Eveneens een pracht van een weekend! 

Ziezo, ik ga het hierbij laten voor deze eerste keer. Een kort besluitje: ik maak het hier geweldig goed. 

See you next time.                         

Peace & love to all of you,
Bruno
XXX

By the way, hier is mijn adres nog eens:
   
~post~                                

Bruno De Bondt
(c/o Smith)
PO Box 992056
Odin Park, 1825 (Johannesburg)
Gauteng
South Africa

~voor de wereldreizigers onder jullie, kom gerust eens langs~

Bruno De Bondt
(c/o Smith)
160, Kimberley Road
Robertsham (Johannesburg)
Gauteng
South Africa

~or drop me a line~

bruno.debondt@rocketmail.com

© kvr