Ringen

Ring

Dankzij de camera’s die in september 2017 in de verlaten nestkast werden geplaatst, hebben we van het tweede broedjaar veel meer gegevens. Het is fantastisch hoe we van op de eerste rij nu ongemerkt kunnen kijken naar het doen en laten van de uilen en hoe de videorecorder elk van hun bewegingen registreert.

We konden constateren dat de uilen in de late zomer 2017 het nest een tijdje links lieten liggen. Sporadisch bezoek werd frequenter vanaf oktober. Om de paar dagen werd de nestkast door een enkele uil onderzocht, eerst gedurende een paar minuten slechts maar van langsom langer en langer. Het waren niet steeds dezelfde uilen…  Dat merkten we aan de ringen. Rechts geringde Kerkuilen waren de regelmatige bezoekers maar op 30/10 kwam een links geringde in het invlieggat zitten kijken. Op 31/10 en 18/11 inspecteerde een ongeringde Kerkuil beide kamers.  Op 14/11 kwam een Bosuil een paar keer in het invlieggat zitten. Kauwen toonden ook nog steeds interesse: op 1/11 bestudeerde er eentje 5 minuten lang de eerste kamer vanuit het invlieggat.

Op 2/11/2017 kwam een Kerkuil terug een hele dag in de nestkast slapen, wat hij/zij omzeggens de hele maand november zou blijven doen. Gezelschap werd niet geapprecieerd. Op 9/11 kwam een tweede rechts geringde Kerkuil naar binnen maar tot twee keer toe werd hij/ zij buiten gejaagd.

Een paar dagen later ging het anders. De vlam tussen mannetje en vrouwtje sloeg weer over! Op 11/11 zagen we minutenlang kusgedrag en kopjes geven. We slaagden erin om de camera’s te doen inzoomen op de pootringen die beide vogels aan de rechterpoot dragen. Er kwam altijd maar een deel van het ringnummer in zicht, maar na een paar dagen en enig gepuzzel konden we de volledige nummers samenstellen.

Het vrouwtje draagt ring nr. L165057 en het mannetje ring nr. L153362. We vroegen de verantwoordelijke van de Belgische ringdienst, Didier Vangeluwe, ons te willen inlichten over de leeftijd, afkomst en geboorteplaats van onze uilen. Even later ontvingen we van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen de infofiches van onze uilen. Het mamnetje werd als pullus in Vissenaken geringd op 22 juni 2015, het vrouwtje als eenjarig dier in Hoeleden op 25 juni 2016.

Kus