Hoornaars

Hoornaars

Alles schijnt zo goed te gaan… tot 26/6! Die dag krijgen de jongen geen eten! Onbegrijpelijk! Op de camerabeelden zien we hoe de volwassen Kerkuilen met prooien komen aandragen (om 01u45,  2u23, 2u26, 2u53, … ) maar ze deinzen telkens paniekerig achteruit in de vliegopening en vliegen weg. Gelukkig kunnen we de camera draaien van op de pc en zo kamer 1 onderzoeken. Zo ontdekken we de omgekeerde paddenstoel in de opening tussen de twee nestbakkamers met daarrond 8 grote, vliegende wespen: een nest hoornaars! Daar durven de uilen dus niet voorbij!

Een eerste poging om het hoornaarnest te verwijderen, mislukt. Als we de nestkast openen zit het hoornaarnest vlakbij maar de hoornaars vallen meteen aan. Zonder bescherming is de situatie te riskant. OK, met beschermende kledij dan maar! Met dikke wanten en lange mouwen durven we de nestkast snel even openen en het hoornaarnest wegduwen. Het valt in kamer 1 tussen de braakballen terwijl het gebrom van de hoornaars meteen vervaarlijk toeneemt. We sluiten de nestkast meteen en luisteren naar het niet aflatende gezoem. Het hoornaarnest mag niet blijven liggen… Gewapend met een schopje durven we opnieuw de nestkast openen en gooien met het schopje het hoornaarnest tot in het invlieggat en verder dan naar buiten. Een hoornaar is uit de geopende nestkast ontsnapt naar de zolderruimte, maar we laten de nestkast nog wat openstaan en zie – de hoornaar vliegt er terug in en volgt het geluid van de andere hoornaars naar buiten. Oef!

Helaas, ’s anderendaags zien we op de camerabeelden dat de hoornaars op dezelfde plaats weer een nest aan het bouwen zijn en tussen de grote insecten ontwaren we nog een super-grote: de koningin! Die vliegt niet maar kruipt voortdurend rond de raten die haar onderdanen constant bijmaken om er eitjes in te leggen. Getver! De grote middelen dan maar! Dit keer brengen we de stofzuiger in stelling… Met weer beschermende kledij aan en de stofzuiger in de aanslag, openen we de nestkast. De hoornaars vallen de stofzuigerbuis meteen aan… maar de aanvallers worden opgezogen! Een kleine tik volstaat om het hoornaarnest te doen loskomen en het verdwijnt integraal in de stofzuigerbuis, met koningin en al! OK! Dan maar rap de nestkast met de hongerige uilenjongen gesloten, met de stofzuiger naar beneden en naar buiten, daar de stofzak toegeplakt en in de vuilniszak ermee! Einde van de hoornaarbedreiging!

Stany vertelde ons later dat hij ooit dode jongen in een nestkast aantrof nadat ze in de steek gelaten waren door hun ouders... omwille van hoornaars in het nest! We durven dus aannemen dat onze uilenjongen hun leven te danken hebben aan de camerabewaking.

Stofzuiger