L'école, c'est moi, Louis XIV, curé-soleil

louiscur.jpg (17506 bytes)

verdrtit.jpg (13132 bytes)
Deel 3

Dag allemaal!

De Bunsbeekse Ouderkring verheugt zich over de belangstelling en de aanmoediging die ons van Oostende tot Maaseik bereikt! De problemen van Bunsbeek waren al in ruime kring bekend. De voorbije weken kon het hele land kennis nemen van de droeve patstelling die ons dorp al zo lang een trieste reputatie bezorgt. Alle Vlaamse kranten hebben erover bericht.

Wij kunnen niet genoeg benadrukken dat de Bunsbeekse Ouderkring steeds bereid was (en nog altijd is) om de problemen uit te praten. Wij zijn het niet die de dialoog uit de weg gaan. Als het van ons afhangt is morgen alles opgelost en dat is waar wij voor ijveren. Wie brengt de tegenpartij echter zover?! In de vorige BOK kon U lezen wat wij allemaal niet ondernomen hebben om tot onderhandelingen te komen en welke autoriteiten ons daarin hebben willen steunen, welke beloften ons werden gedaan...

Het is dan ook omdat wij geen ander middel zien om een halt toe te roepen aan de onverantwoorde dwaasheid die ons dorpsschooltje te gronde richt, aan het koppige egoïsme dat onze gemeenschap verlamt, dat wij een beroep doen op de publieke opinie. Hoe kan die goedkeuren dat een pastoor als motto voor de Vasten kiest: "Goede wil maakt de weg korter" maar dat hij ondertussen mensen van goede wil jarenlang elk gesprek ontzegt? "God brengt bijeen wie met elkaar delen" schrijft L. Vanderheyden, maar zelf doet hij vooral het tegendeel: in plaats van mensen bijeen te brengen zodat zij met elkaar kunnen delen maakt hij verzoening onmogelijk. "Vanderheyden zal wel scheiden!" Hij is niet bepaald een voorbeeld voor de evenmens en leeft in overtreding met tal van collectieve en diocesane overeenkomsten. Pas wanneer een gerechtelijke procedure hem boven het hoofd hangt verklaart hij zich schriftelijk bereid tot een verzoening. Hij lapte die belofte later echter feestelijk aan zijn laars! Het is een man die zelfs zijn eigen handtekening niet respecteert. Een ambtenaar, een leek die zich zou gedragen als hij, zou vast en zeker al lang ontslagen zijn.

De bekommernis van de Bunsbeekse Ouderkring gaat vooral naar de Bunsbeekse school, de school waarvoor de pastoor bij zijn aanstelling automatisch voorzitter van de inrichtende macht werd, de school die onder zijn verantwoordelijkheid ondertussen flink bergaf is gegaan. Hij heeft de school laten verworden tot het privéterrein van Maria Saelmaekers. Deze dame, een inwijkelinge uit Meldert, vergeet dat de Bunsbeekse school er voor de Bunsbeekse gemeenschap is, dat Bunsbekenaren al tientallen jaren voor die school betalen, dat alle kinderen van het dorp er welkom moeten zijn... met hun ouders! Een schoolhoofd dat zelf (of bij monde van haar echtgenoot) openlijk verkondigt dat sommige kinderen van Bunsbeek volgend schooljaar niet meer welkom zijn in de dorpsschool, maakt de school kapot. Een schoolhoofd dat binnen de schoolmuren voor een sfeer zorgt die slachtoffers maakt onder het personeel (meester Paul is tenminste al de vierde leerkracht die overspannen geraakt... en echt niet door de kinderen), zo'n schoolhoofd maakt de school kapot. Een schoolhoofd dat verantwoordelijk is voor het verlies van 19 kinderen op één jaar en jobverlies voor leerkrachten, bewijst de school geen goede diensten. Een schoolhoofd dat alleen aan zichzelf denkt nu in september de catastrofe dreigt: "Er mogen nog klassen vallen, mij krijgen ze hier toch niet weg!" - zo'n schoolhoofd verdient onze school niet.

Bunsbeek heeft op dit moment de duurste school uit de omtrek. Wij hebben een aantal gegevens voor u op een rij gezet in "GELD EN MACHT". Nergens moeten de leerkrachten (en hun echtgenoten) zoveel opdraaien voor papierslagen, bals, restaurantdagen, busdiensten, kerstkaartenverkoop, tombola's, enz... terwijl Saelmaekers geen oudervereniging wil en er ook geen geld van aanvaardt. Zij meent zowaar dat de mensen van Bunsbeek gewoon zullen blijven doorgaan hun kinderen en hun geld af te geven ... terwijl zij de school om zeep helpt. BOK klaagt dit openlijk aan!

Fons Hendrickx, voorzitter

Geld en macht

Nog niet zo heel lang geleden fusioneerden de Bunsbeekse gemeenteschool en de plaatselijke vrije school. Het had ook anders gekund, maar uiteindelijk werd de gemeenteschool opgeslorpt door de vrije school. Nu heeft BOK helemaal niets tegen het Vrije Onderwijs - integendeel. Wij geloven dat zolang zusters (en later toegewijde leken) hun leven ten dienste stelden van de kinderen van het dorp, de opvoedingstaak aan niemand beter kon worden toevertrouwd. Het Vrije Onderwijs kan inderdaad bogen op een lange traditie van volledige toewijding en zelfverloochening.

In Bunsbeek kwam na de fusie echter ene Maria Saelmaekers aan het roer te staan, en niemand kon toen vermoeden hoezeer eigenbelang in de plaats zou komen van de bekommmernis om kinderen. Sinds de aanstelling van pastoor Vanderheyden heeft zij volledig vrij spel. Zij beheert de schoolfinancies op de meest ondoorzichtige en willekeurige manier en over machtswellust bij benoemingen leest u in een volgende BOK wel meer... Feit is dat in Bunsbeek het belang van kinderen en hun ouders zeker niet op de eerste plaats komt.

Wij stellen hier de vraag: welk voordeel heeft Bunsbeek gedaan met zijn vrije school? Wij zien er eigenlijk geen enkel... Nadelen zijn er genoeg! We zitten opgescheept met een inrichtende macht die ouders als misdadigers behandelt, met leerkrachten die niet meer weten met wie ze nog mogen praten en die overspannen geraken, met een schoolbevolking die dramatisch slinkt. Als een schepen van onderwijs zich zou permitteren wat het schoolbestuur van Bunsbeek doet, dan waren er relletjes en dan kon mijnheer de schepen een kruis maken over zijn verdere politieke carrière! Met een pastoor blijft men echter zitten (hoeveel jaren nog?).
Als een hoofdonderwijzer zich in een gemeenteschool zou opstellen als Maria Saelmakers, dan werd hij dadelijk ontslagen.

Bunsbeek betaalt een zeer hoge prijs voor zijn schoolhoofd en zijn inrichtende macht. We willen het nog niet hebben over het gebedel bij alles wat de school inricht: restaurantdagen, bingo, bal, tombola's, papierslagen, kerstkaarten, en noem maar op... Ondanks dit alles betalen ouders van kinderen die in Bunsbeek schoolgaan veel te veel voor onderwijs dat - zo wil het de wet - kosteloos moet worden aangeboden. Bunsbeek is voor ouders de duurste school uit de hele streek!

1 . VERGELIJKING MET SCHOLEN UIT DE OMGEVING.

Zwemmen:
Bunsbeek: 40 f r.
Hoeleden: 35 fr.
K.N.T. : 15 fr.
College : 15 fr.
Glabbeek: 15 fr.

Melk:
Bunsbeek: 10 fr.
Immac : 7 fr.
College : 7 fr.
K.N.T. :250 fr./trim

Koffie:
kost in Bunsbeek 400 fr./jaar - in Glabbeek en Hoeleden: niets!

Studiereis:
Bunsbeek: 20 fr. tot Tienen! 20 fr. tot gemeentehuis Glabbeek!
Hoeleden: gratis naar Leuven, gratis naar Zoutleeuw
Glabbeek: alle verplaatsingen zijn gratis omdat de oudervereniging vervoerskosten voor zijn rekening neemt.
* In Glabbeek schenkt de oudervereniging 10.000 fr. voor openluchtklassen.

Studie:
Bunsbeek: 300 fr./maand; 600 fr./2 kinderen
Hoeleden: 250 fr./maand; 300 fr./2 kinderen
K.N.T. : 12 en 10 fr./u.
College : 10 fr./u. en 7 fr./u.
Glabbeek: opvang is helemaal gratis
Hierbij moet nog worden opgemerkt dat in Bunsbeek de kinderen pas vanaf 7.30 u. worden opgevangen; vgl. college vanaf 7.00 u., K.N.T. en Hoeleden vanaf 6.45 u. en ook op woensdagen tot 18 u.!

Begeleiding:
Alleen in Bunsbeek is er geen begeleiding voor kinderen die de gevaarlijke Tiensesteenweg moeten oversteken; zij moeten de bus nemen... en betalen. Vanuit alle andere scholen vertrekken rijen o.l.v. een leerkracht tot de kinderen veilig zijn!

Besluit:
Ouders van twee schoolgaande kinderen (die koffie nemen, mee zwemmen gaan, een drankje gebruiken en de bus moeten nemen) betalen in Glabbeek: 1.850 f r. in Bunsbeek: 12.660 fr./jaar
OUDERS VAN BUNSBEEK BETALEN EEN ERG HOGE PRIJS VOOR HUN VRU ONDERWIJS! EN DAN DURFT MEN HET GELD VAN DE OUDERVERENIGING NOG WEIGEREN!

2. WAT BUNSBEEK VERLOOR DOOR DWAZE ONWIL : 1.500.000 fr. (anderhalf miljoen)

Macht maakt corrupt! De school van Bunsbeek heeft voortdurend geld tekort, maar pastoor en schoolhoofd klampen zich zozeer vast aan hun macht dat ze hun school, de kinderen en het dorp, zwaar nadeel berokkenen.

Het Jeuqdmuziekatelier was een Bunsbeeks initiatief en bedoeld als geschenk aan de school. Het werd - na oorspronkelijk (geveinsd?) enthousiasme van schoolhoofd - botweg geweigerd.
Een verlies voor Bunsbeek van 250.000 f r. aan instrumenten en een jaarlijkse staatssubsidie van 70.000 f r.: 70.000 fr. x 5 jaar = 350.000 fr.

De oudervereniging wordt niet aanvaard, maar is dankzij zijn toneel en andere activiteiten per jaar goed voor een bijdrage van 100.000 fr.: 100.000 fr. x 5 jaar= 500.000 f r.

Negentien kinderen - alleen al dit schooljaar! - verlaten omwille van de moeilijkheden de Bunsbeekse school. De werkingstoelagen en bijdragen voor schoolbehoeften per kind bedragen meer dan 7.000 fr.; als men aanneemt dat die kinderen gemiddeld nog 3 jaar Bunsbeek voor de boeg hadden, betekent dit een verlies aan toelagen van 19 x 7.000 fr. x 3 jaar = 400.000 f r.
Dit verlies is in werkelijkheid nog groter aangezien deze kinderen de schoolbus niet meer gebruiken, geen koffie meer nemen, en hun ouders en familieleden ook niet meer aanwezig zijn op restaurantdagen, bals, enz...

Besluit:
DE SCHOOL DIE DE OUDERS HET MEEST DOET BETALEN, GOOIT HET GELD BUITEN LANGS VENSTERS EN DEUREN!


BOK III.3, lente 1989
© kvr          (naar index)