Veerle Doudelet

meervoudig Brabants zwemkampioen

sportfig.gif (2639 bytes)

vdoudele.jpg (12775 bytes)

Hoe een klein Bunsbeeks meisje de zwemsport in Tienen kan doen herleven...
Veerle Doudelet werd in 1975 als waterrat geboren! Lachend vertelt haar mama, Jeannine Bruyninckx, hoe Veerle als baby reeds nooit uit het water wou komen... Ze moesten het bad altijd eerst laten leeg lopen, en dan pas kwam kleine Veerle eruit. Papa Jef herinnert zich de dag nog dat juffrouw Yvonne voor de eerste keer met de kleutertjes van Bunsbeek naar het zwembad ging... Toen Veerle later thuiskwam vertelde ze dat ze verstopperke had gespeeld onder water! Nee, schrik van water heeft ze nooit gekend! Hoe ze er als ukje van 11 in slaagde om een nieuwe start te geven aan het competitiezwemmen In Tienen en hoe ze zelf bliksemsnel tot een echte kampioene evolueerde laat BOK haar graag zelf vertellen.

Veerle:
Met de school leerden we eigenlijk niet echt zwemmen... Tot in het vierde leerjaar hielden de leerkrachten ach zo wat met ons bezig: spellekes spelen, water-gewenning... Later is dat verbeterd, wanneer mensen van het Tiense zwembad echt zwemles begonnen te geven. Dank zij nonkel Romain was ik toen al bij de zwernclub. Daar heb ik leren zwemmen en al in 1986 mocht ik deelnemen aan het Kampioenschap van de Spoorwegen. Ik was toen juist een halfjaar bij de club.

Jeannine:
Ja, in Tienen bestond het competitiezwemmen niet meer. Pas met de komst van Veerle is dat veranderd. Vroeger was hier een heel goede zwemclub, maar het competitiezwemmen was stilgevallen. In Veerle hadden ze echter iets gezien... Speciaal om haar in competitieverband te kunnen laten zwemmen zijn oudere clubleden terug in gang geschoten zodat Tienen nu weer een zwemvereniging heeft die van zich doet spreken. Drie keer per week zijn er trainingen en de club wordt steeds sterker. Wij hebben nu al 6 Brabantse kampioenen!

BOK:
Wie heeft het talent van Veerle eigenlijk ontdekt?

Jef:
Haar trainer, Hubert Mattens - zelf ook een zeer goed competitiezwemmer! En Eduard Van Winckelen...

BOK:
Is competitiezwemmen een dure sport? Wat kosten de trainingen b.v.?

Jef:
Neen, zwemmen is helemaal niet duur! Zeker niet bij de VRUE ZWEMMERS TIENEN, aangesloten bij de nationale Arbeiderswatersportbond (A.W.S.). Het lidgeld bedraagt 120 fr. per jaar voor zwemmers jonger dan 16, en 140 fr. voor zwemmers ouder dan 16. Per training betaalt men 20 fr. Als u bedenkt dat alle zwemmers voor die prijs ook nog verzekerd zijn, dan kan men rustig stellen dat dit zowat de goedkoopste sport is die men kan kiezen!

BOK:
Wat waren knalprestaties van Veerle?

Veerle:
Knalprestaties?! Ik heb elk jaar wel goede resultaten geboekt... Toen ik in 1987 als benjamin voor het eerst mocht deelnemen aan de Brabantse Kampioenschappen A.W.S. behaalde ik twee bronzen medailles (100 m. schoolslag en 100 m. crawl). In 1988 werd ik dan Brabants kampioen op de 200 m. vrije slag en haalde ook nog een paar tweede en derde plaatsen. Op zwemfeesten kon ik mijn tijden nog altijd scherper stellen. In 1989 zwom ik een eerste clubrecord (200 m. crawl) en haalde 4 gouden medailles op de Brabantse Kampioenschappen. Ik werd toen "Beste Vrouwelijke Zwemster van Brabant"... In 1990 deed ik mee aan het Belgisch Kampioenschap van de Spoorwegen en won er goud op de 100 m. vrije slag. In Hofstade verbeterde ik het vroegere clubrecord op de 200 m. wisselslag en in Tienen het clubrecord op de 200 m. crawl. Vorig jaar won ik goud tijdens de Brabantse Kampioenschappen AWS op de 100, 200 en 400 m crawl, de 100 m rugslag en de 200 m wisselslag.

BOK:
Hoeveel medailles heb je nu al bij elkaar gezwommen? Op vier Jaar tijd?

Veerle:
Zeventig...

BOK:
Hoe zit het met de belangstelling van de pers?

Veerle:
Toen ik Brabants kampioen werd kwamen ze in het clubhuis foto's nemen...

Jef:
Die belangstelling is eigenlijk teleurstellend... De zwemsport staat - zeker in Tienen - wat in de schaduw van de atletiek. Er is daar het fenomeen Ilse Denruyter: nationaal kampioen, Belgisch recordhoudster, Tiense sportvrouw van het jaar... (zie Ilse Denruyter, de Katrin Krabbe van België). Veerle werd vorig jaar samen met Ilse weerhouden voor de Jeugdprijs van de Stad Tienen. Natuurlijk ging die prijs - zeer terecht - naar Ilse en dat deed ons des te meer plezier omdat Ilse ook van Bunsbeek is. Maar over de pers wil ik toch iets kwijt: die interesseert zich absoluut niet voor het zwemmen... Wij richten jaarlijks een Brabants Kampioenschap in; de pers wordt telkens uitgenodigd en nooit komt daar iemand op af. Vorig jaar richtten wij in Tienen het Belgisch Kampioenschap in voor veteranen: de pers was uitgenodigd - maar weer niemand! Veerle vindt dat niet erg hoor, want die heeft nog liefst van al dat niemand over haar prestaties spreekt...

Inderdaad, Veerle is niet iemand die belangstelling zoekt. Bijna ongemerkt levert zij al vier jaar na elkaar opmerkelijke zwemprestatles. Zij is zelf de eerste om felicitaties weg te lachen. BOK ontdekte dat zij telkenjare door het gemeentebestuur van Glabbeek vergeten werd op de traditionele kampioenenhulde... Veerle zal zeker de laatste zijn om daar misbaar over te maken en ook haar ouders zijn niet zo tuk op plechtigheden. Maar voor BOK is het duidelijk: een meisje dat de Tiense zwemsport een nieuwe start gaf, iemand uit Bunsbeek die twee jaar na elkaar tot "Beste Brabantse Zwemster" wordt uitgeroepen, verdient een gemeentelijke attentie!

Ondertussen leeft Veerle - en ook Jef en Jeannine - intens mee met het clubgebeuren van de Vrije Zwemmers Tienen. Het familiealbum puilt uit van foto's vol prettige herinneringen met steeds dezelfde vrolijke mensen... Uitreiking van medailles, kamploenenhulde, zwemfeesten, middeleeuwse smulpartij in Duitse burcht... De Doudelets houden blijkbaar van ambiance In Bourgondische stijl! Nooit voorheen bezocht BOK een plaats waar de wijn zo rijkelijk vloeide... Misschien moeten zwemmers binnenin ook altijd goed nat zijn?

BOK IV.3, februari 1991
© kvr          (naar index)