F.C. Toekomst Bunsbeek

1956-1991

openbok.gif (2304 bytes)

Reeds 35 jaar voetbal in Bunsbeek... Weinige mensen weten er wat van! Maar het huidige bestuur met erevoorzitter "Boerre" Vanoeveren, voorzitter Freddy Dewil, ondervoorzitter Jozef Maes, secretaris en penningmeester Boni Hermans, hulppenningmeester Alfons Crab en leden Jozef Staes, Georges Cleynen, Eugène Costermans, Freddy Maes en Roger Mertens weten er heel wat van. Een ploeg uit de grond stampen die 35 jaar zijn stempel kan drukken op het sociale leven van een dorp is geen peulschil. Dat veronderstelt ambitie, doorzettingsvermogen, idealisme en... financiers.

Gestart in 1955 bij de beginnelingen werd de idee opgevat om aan te sluiten bij de K.B.V.B., wat op 28 Juni 1956 ook gebeurde. Bunsbeek kreeg stamnummer 5915 toegewezen. De kleuren waren rood en zwart. Het eerste voetbalterrein lag in de Broekstraat: het werd slechts één jaar gebruikt. "Jeppe", de uitbater van het toenmalige café "Klein Zwitserland", bood een terrein langs de Steenweg aan dat spoedig in de hele streek berucht werd. Niet alleen was er één sterk hellende helft maar ook de koeien bezorgden bestuursleden en spelers geregeld "last"! Een dansfeest werd georganiseerd en enkele bestuursleden van het eerste uur tastten wat dieper in de geldbeugel.

Zo kon men starten in derde provinciale met een bestuur bestaande uit voorzitter Jozef Miliaux, secretaris Marcel Giedts, schatbewaarder Felix Brouwers en de leden René Vandegaer, Achille Buelens, Emiel Vanoeveren, Louis Vandermeulen, Jos Devroye, Georges Vaes en het huidige lid Georges Cleynen. Succes en minder goede uitslagen wisselden elkaar af. De tuimeling naar vierde provinciale was erg maar toch geen reden voor de Bunsbekenaars om te wanhopen.

In 1973, onder leiding van de toenmalige voorzitter Jozef Denruyter en secretaris Felix Vanhellemont, kon Toekomst Bunsbeek aan de slag op het nieuwe (en huidige) terrein. Met de hulp van vele, trouwe supporters maar vooral met de inzet van onze erevoorzitter "Boerre" Vanoeveren werd een kantine gebouwd die - zeker in die tijd - het pareltje was van de streek. En in het seizoen 1974-1975 gebeurde het dan: met trainer Freddy Dewil werd Toekomst kampioen! Bunsbeek heroverde zijn plaats in derde provinciale. Nog tijdens hetzelfde Jaar werd een supportersclub opgericht. Al de gelden die deze mensen bijeen brengen komen natuurlijk de club ten goede.

Onder impuls van de nieuwe voorzitter, Dr. Heuvelmans, kwam er in 1979 een jeugdbestuur. Deze mensen werken volledig zelfstandig binnen de club: zij hebben een eigen kas, zij zorgen voor de aansluitingen van de jonge spelers, de begeleiding ervan op zaterdagnamiddag en zondagvoormiddag, zij betalen de jeugdtrainers en zorgen voor de aankoop van kledij en sporttassen. Een echte ramp voor de club was de tragische dood van Felix Vanhellemont in 1979. Felix was de draaischijf van de ploeg, een rol die de huidige secretaris, Boni Hermans, heeft overgenomen.

Geruggesteund door supportersclub en jeugdbestuur zit de algemene leiding als het ware in een zetel. Wat niet wil zeggen dat de bestuursmensen er passief bijlopen! De sfeer onder de spelers is recht evenredig met de inzet van al diegenen die Toekomst Bunsbeek drijvende houden.

HOE ZIET TOEKOMST BUNSBEEK DE TOEKOMST?
De laatste drie jaren moest Bunsbeek spelen tot de laatste dag om aan degradatie te ontsnappen. Dit jaar werd er qua transfers een grote inspanning gedaan, wat niet betekent dat de eigen jeugd zal verwaarloosd worden! Onze jeugd is de wissel op de toekomst en Toekomst Bunsbeek wil nog hogerop! Na tegenslagen - de dood van Felix Vanhellemont in 1979, het afbranden van de cantine in het seizoen 80-81 - veerde de club telkens weer op en werd sterker op moreel gebied. Toekomst Bunsbeek is een ploeg met een hart, een club van mensen die veel lief en leed hebben gedeeld en daarom kort bij elkaar staan. Zij werken allen samen om Bunsbeek een nieuwe kwarteeuw denderend voetbal te brengen!

Freddy Dewil, voorzitter

BOK VI.1, oktober 1991
© kvr          (naar index)