Philippe Timmermans

marathon-man

sportfig.gif (2639 bytes)

timmerma.jpg (15025 bytes)

In vergelijking met de buurlanden scoort de Vlaamse jeugd bedroevend laag qua fitheid en algemene fysieke conditie... Recent wetenschappelijk onderzoek kwam deze vaststelling herhaaldelijk bevestigen zodat er zowaar enige paniek ontstond in schoolmiddens en op sommige ministeries. Dat mag ook wel, want er moet dringend iets aan gedaan worden!

Gezonde sport kan niet genoeg worden aangemoedigd. BOK draagt zijn steentje bij, niet alleen door het organiseren van talloze sportontmoetingen en het deelnemen aan allerlei sportactiviteiten binnen de gemeente, maar ook door artikels in de Bokkekrant over lokale sportverenigingen en "sportfiguren"

Qua sport lijkt Bunsbeek een dorp apart... BOK heeft nog geen moeite gehad om speciale sportfiguren te vinden want in Bunsbeek groeien kampioenen als het ware aan de bomen! In allerlei disciplines! Atletiek: Ilse Denruyter (Belgisch kampioen - dit jaar alweer!); enduro: Mark Reul (meermaals Belgisch kampioen); zwemmen: Veerle Doudelet (Brabants kampioen); duivensport: Doorke Vanwinckel (tweemaal Algemeen Kampioen) en René Minart (Keizer van Tienen),... Voorbije wintermaanden heeft een jonge Bunsbekenaar zo'n uitzonderlijke loopprestaties geleverd dat hij zonder discussie tot nieuwe sportfiguur uitgeroepen werd: Philippe Timmermans.

Philippe (°15/2/63) is altijd "ne rappe" geweest! Als kadeeke van 10 sloot hij aan bij Toekomst Bunsbeek en doorliep er alle reeksen, van kadet tot eerste ploeg. Zijn ganse voetbalcarrière was hij de gedroomde goalenmaker. Philippe schoot zo'n 30 rozen per jaar bij de kadetten! Als 16-jarige werd hij opgenomen in de eerste ploeg en was goed voor gemiddeld 15 goals per seizoen - 21 goals in Bunsbeeks topseizoen! Niet te verwonderen dat hij de lieveling was van het publiek! Philippe speelde met Bunsbeek o.a. de kwartfinale voor de Beker van Brabant maar geraakte zwaar gekwetst tijdens een vriendenmatch in 1986... Zijn knie werd geblokkeerd en kraakte zo luid... dat de toeschouwers langs de kant het konden horen! Na revalidatie begon Philippe toch terug te voetballen maar wanneer een paar maanden nadien de gewrichtsbanden van dezelfde knie afscheurden verbood Dr. Martens hem nog verder te voetballen. Zijn wereld stortte in want hij leefde voor het voetbal... en Bunsbeek had hem nodig...

Een echte sportman kan echter niet stilzitten. Philippe sloot zich aan bij de wielertoeristen en ging in 1990 met zijn schoonbroer ook al eens mee lopen in Tessenderlo, 's zondagvoormiddags. Het viel de andere lopers op dat hij zo gemakkelijk meekon en op hun aanraden sloot hij zich vorig jaar aan bij Looise Atletiekvereniging, de club o.a. van William Van Dyck en Christel Rogiers. Onder de kundige leiding van trainer Mon Didden maakte Philippe snelle vorderingen: 20 km Dwars door Tienen 1990: 18de van 120 deelnemers met een tijd van 1u15' - Dwars door Tienen 1991: 6de van 130 deelnemers met een tijd van 1u9'! Een maand later won Philippe de 10 mijl van Meerhout... en begon het plan te rijpen om eens een echte marathon te proberen. En als men dan toch een marathon wil lopen, waarom dan niet ineens in New York?! Lotto en De Morgen sponsorden: voor 34.000 fr. kon Philippe voor een week naar New York en er de marathon lopen. Meer en meer zette hij zijn zinnen op Amerika. Zijn zus en zijn ma wilden hem vergezellenen en ja, toen was de beslissing gevallen! Philippe begon zich speciaal voor te bereiden: twee maanden keihard trainen volgens speciale schema's op een dieet van rijst, muesli en spaghetti. Het zou voor hem en zijn familie een onvergetelijk avontuur worden: voor de eerste keer met het vliegtuig, voor de eerste keer op een ander continent, voor de eerste keer een marathon!

Met 15.000 andere buitenlanders liep Philippe op zaterdag 28/11/91 de "Vredesloop door New York" als vertegenwoordiger van "Belgium" en 's anderendaags was hij één van de 29.500 officiële deelnemers aan de enige, echte "Marathon van New York"! Tussen dikke rijen enthousiaste toeschouwers - vier miljoen schreeuwende mensen van de start in Brooklyn tot de aankomst in Manhatten, Central Park - werd Philippe vooruit gestuwd. Eerst ging alles heel goed. Aan km. 30 (Queen's Bridge) hing Philippe nog in 500ste positie en was hij eerste van de 68 Belgische Lotto-deelnemers. Toen kreeg hij last van een kwetsuur (verrekking? spierscheur?): de laatste kilometers werden een martelgang en zo'n 1000 atleten liepen hem nog voorbij... Uiteindelijk eindigde een erg teleurgestelde Philippe Timmermans als 1437ste van de 26.000 atleten die de marathon uitliepen. Hoewel het er lange tijd nog veel beter uitzag blijft dit nochtans een schitterende prestatie! Philippe slaagde niet alleen in zijn opzet - de marathon uitlopen - maar omgerekend was hij 5de op 100deelnemers en alleszins 3de van de 68 Belgische Lotto-deelnemers. Wie doet het hem ooit na?! Niet vergeten dat Philippe nog maar aan zijn tweede loopseizoen toe is. Wedden dat u nog van hem hoort?!

(Voor de dames: Philippe is 1,75 m.groot, weegt 68 kg. en heeft schoenmaat 42)

BOK VI.2, februari 1992
© kvr          (naar index)