Natuur & Landschap

Kern Glabbeek

openbok.gif (2304 bytes)

Miljoenen jaren geleden zag onze aarde er gans anders uit. De zeeën waren zuiver en het land was hoofdzakelijk bedekt met wouden. Er was een ongekende rijkdom aan planten en dieren. Een bos zag er anders uit dan nu: op een relatief kleine oppervlakte groeiden er ontzettend veel soorten bomen, struiken en kruiden. Jonge, zeer oude en dode bomen waren in elkaars buurt te vinden. Het dierenrijk was niet minder gevarieerd: zeer veel soorten leefden van en naast elkaar. We praten dan ook over het dieren- en plantenrijk. De aarde evolueerde. De mens, één van de talloze diersoorten, leefde aanvankelijk van die aarde - in harmonie met de natuur. Maar de mens was "slim" (ook al praten we over het mensdom!). Stilaan leerde de mens de natuur naar zijn hand te zetten. Eerst met middelen die hem werden verschaft door de natuur zelf. Later - en nu nog - gaat hij er met zulke grove, natuurvreemde middelen tegenaan dat hij die natuur volledig kan vernielen. De mens (een belangrijke groep althans) evolueerde zelfs zodanig dat hij meent die natuur niet meer nodig te hebben, dat de natuurlijke rijkdom onuitputtelijk is... We leven nu bijna in het jaar 2000. En als we de balans opmaken van de evolutie stellen we geen rijkdom maar alleen armoe vast! Driekwart van de wereldbevolking leeft in armoede, of liever: we laten ze niet deelnemen aan de wereldse "braspartij"! Als voor iedere wereldburger ons westers leefniveau bereikbaar wordt is de ecologische ramp nog groter, en als we niet iedereen laten "meegenieten" zitten we met een zwaar ethisch probleem... Maar de natuur moest het ontgelden!

In ons rijke, geïndustrialiseerde Westen is vervuiling, verspilling, vernieling troef. Dat alles omdat wij vinden dat we recht hebben op Cola in blik, wagens die 200 km/u doen, gif om de ons omringende leefwereld "onkruidvrij" te houden, melk in plastiek, was "witter dan wit"... Wij staan zo ver van wat de natuur ons te bieden heeft! Dagelijks worden duizenden ha tropisch woud platgelegd. Dagelijks worden honderden diersoorten uitgeroeid. Misschien verdween gisteren ergens in een tropisch woud een ons nog onbekende plant, die mogelijk een oplossing kon bieden voor het aidsprobleem... In veel van onze bossen leeft en groeit niet meer dan in de bloembak naast de deur...

Dit alles om eens in een breder kader te schetsen dat Natuur en Landschap meer is dan "die groen" die tegen het kappen van bomen zijn! Het dringt nu wel bij iedereen door dat we te kampen hebben met zeer ernstige milieuproblemen: problemen van natuurvernietiging (kappen,...), hygiëne (vervuiling), natuurbeheer (bermen), verspilling, van alle logica gespeende Ruimtelijke Ordening. We beseffen dit allemaal wel, maar het probleem aanpakken schijnt niet zo vanzelfsprekend. Zolang we zelf niet te erg getroffen worden laten we gemakkelijk betijen... En niet alle politici schijnen bereid ernstig na te denken - laat staan "praten" - over wat er nu te doen staat. Velen wensen vast te houden aan een populaire aanpak die stemmen oplevert, en dat betekent nogal dikwijls: zo min mogelijk tegen iemands kar rijden. Dit kan zo niet verder... Natuur en Landschap, Kern Glabbeek, wil met eigen kennis, met eigen middelen en op eigen terrein zoveel mogelijk doen om het milieu te beschermen.

De REGIONALE VERENIGING NATUUR & LANDSCHAP V.Z.W. is een onafhankelijke natuur- en milieuvereniging, actief in het Hageland. Natuur en Landschap ijvert voor het behoud en de uitbouw van de natuur en landschapswaarden, komt op voor de bescherming van het leefmilieu en wil een milieuvriendelijk beleid en levenswijze stimuleren. De KERN GLABBEEK bestaat sinds januari 1988.

Tussen de BELGISCHE NATUUR- EN VOGELRESERVATEN (met meer dan 20.000 leden) en de R.V.N.L. werd een samenwerkingsprotocol gesloten met het oog op de instelling van een NATUURFONDS HAGELAND. Met dit Fonds wil men concreet overgaan tot het verwerven van natuurgebieden in het Hageland en Vlaams Haspengouw. Tot op heden werden in het Hageland reeds dertien reservaten in beheer genomen (eigendom of huur).

Wat doet de R.V.N.L.?

  • bescherming van fauna, flora, water, bodem en lucht
  • tussenkomsten bij natuur- en milieuschendingen en
  • het opvolgen van de dossiers
  • verwerven en beheren van natuurgebieden
  • inventarisatie van waardevolle biotopen
  • educatieve natuurwandelingen, tentoonstellingen,
  • dia-voorstellingen, voordrachten
  • adviesfunctie ivm beheerswerken
  • propageren van recyclage- en recuperatiesystemen
  • uitgifte van een driemaandelijks tijdschrift
  • acties boomplanting, nestkastjes

Om dit alles te realiseren hebben wij de steun nodig van velen. Ook wie geen lid is kan zijn bijdrage leveren door milieubewuster te leven. Leden zijn echter een belangrijke schakel in heel het proces. Politici luisteren en handelen enkel als je een (belangrijke) groep vertegenwoordigt. Ook al heb je gelijk, zonder achterban die druk uitoefent sta je op het vlak van milieu-actie nergens.

Ons eigen gemeentebestuur heeft reeds signalen gegeven dat ze gevoelig zijn voor het aanpakken van de milieukwestie. Denken we maar aan hun bijdrage in de aankoop van de Paddepoel, de oprichting van de Milieu-Adviesraad, en dgl. Toch is de milieuproblematiek aanpakken meer dan enkel populaire zacht-zoete maatregelen treffen. Het betekent ook streng en consequent optreden tegen sluikboringen, kappingen, enz. Het betekent ook een ruimtelijk ordeningsbeleid dat gericht is op de gemeenschap met al zijn behoeften aan landbouw, recreatie, natuur, wonen, enz. Het betekent een actieve politiek voeren van positieve stimulansen om ons milieu te beschermen; b.v. subsidies voor het aanplanten en het onderhoud van hagen, houtwallen... De natuur mag toch ook eens iets bijwinnen i.p.v. altijd te moeten geven! Een goed beleid is meer dan het beplanten van vluchtheuvels. Velen wachten op een echte beleidsvisie, een beleidsnota waarin te lezen staat hoe nauw het milieu aan het politieke hart ligt; m.a.w. hoeveel centen beschikbaar worden gesteld!

Natuur en Landschap wil veel energie stoppen in een beter milieu. Als U dat ook wil en het ons laat weten, dan staan we weer iets sterker!

Bart Seghers, Butschovestraat 41 (77 12 99)
Jan Dermauw, Pamelen 14 (77 89 72)
Mark Vanherberghen, Ruekenbos 1Oa (77 99 11)

 

BOK IV.2, oktober 1990
© kvr          (naar index)