Michel Bruyninckx

begeesterde jeugdtrainer naar Anderlecht

sportfig.gif (2639 bytes)

mbruynin.jpg (10444 bytes)

Bunsbeek heeft mooie voetbaljaren gekend. De allermooiste waren misschien wel de tien jaren met Norbert Depotter aan het roer en met Michel Bruyninckx, zijn eerste adjudant, als jeugdtrainer. Niet alleen was er een fantastische groepsgeest, er kwamen ook prachtige resultaten. Bunsbeek speelde kampioen en promoveerde naar Derde Provinciale. Bunsbeek won tornooien aan de lopende band, in Assent, in Tienen, ... wat Albert Bers, coach van de nationale militaire ploeg, deed zeggen: "Bunsbeek is voetbaltechnisch klaar voor Eerste Provinciale!". Het was de tijd toen Houtem feest vierde als het in Bunsbeek met slechts 10-0 verloor, dat de Uefa's van Diest (met kleppers als Bruno Versavel!) hier met 15-0 naar huis werden gestuurd!

Michel Bruyninckx ontpopte zich tot de ideale jeugdtrainer. Van in zijn wieg moet hij iets speciaals hebben meegekregen, want hoewel zelf een meer dan verdienstelijk voetballer, vond Michel zijn ware roeping in het opleiden van jongeren. Lic. L.O. Norbert Depotter had het goed gezien! Hij gaf zijn jeugdtrainer boeken mee en stuurde hem met theoretische en praktische wenken, hij liet hem eindwerken van het regentaat lezen, enz... Michel werd leraar moderne talen en kon zijn didactische ervaring zeer goed aanwenden op de trainingen. Hij volgde ook de gespecialiseerde opleiding trainer-coach aan de Genkse trainersschool en is op dit ogenblik één van de meest complete jeugdtrainers van het Vlaamse gewest!

Michel trainde de jeugd van Bunsbeek, van Tienen, van Glabbeek, van Sint-Truiden, van Hoegaarden... telkens met knappe resultaten. Hij werd opgemerkt door Standard en gepromoveerd tot sportief verantwoordelijke van het nieuwe Opleidings- en Recruteringscentrum in Lummen. Michel bouwde er de jeugdopleiding zo overtuigend uit dat hij nu 3 centra beheert: Lummen, Oplinter en Bree. Er kwam belangstelling voor zijn aanpak uit binnen- en buitenland. Michel kreeg voorstellen van o.a. Beveren en PSV maar het was tenslotte Anderlecht dat zich met zijn kennis en kunde in de toekomst zal verrijken. Michel werd aangeworven voor de Technische Staf Jeugd Anderlecht (leiding: Fred Courant) en blijft verantwoordelijk voor de opleidingscentra in Brabant en Limburg.

BOK:
Proficiat, Michel! Je hebt het ver gebracht!

Michel:
Vind je? Och, alles is zo relatief... Ik ben zeer tevreden, hoor, daar niet van! Omdat ik mijn eigen ideeën kan uitwerken. Ik ben altijd gepassioneerd geweest, altijd bezig geweest met jeugdvoetbal, en het ziet er naar uit dat ik dat kan blijven doen. Voor Anderlecht werken is natuurlijk het summum dat men in dit land kan bereiken: het is een perfect georganiseerde club die vooral de jeugdwerking nog beter wil uitbouwen. Anderlecht gaat in Neerpede een volledige voetbalschool inrichten, met internaat, eigen leerkrachten, ... Want het is slecht gesteld met de fysieke conditie van onze jeugd - dat weet onderhand iedereen wel! Men kan het de jeugd niet kwalijk nemen, als je de rijen vaders en moeders aan de schoolpoort ziet die zoontje-lief komen afhalen met de wagen, of de vaders die de sporttas van hun zoon naar de training dragen... Onze jeugd is overbeschermd en veel meer bewaakt dan vroeger: in bomen klimmen is er niet meer bij!

BOK:
Wat is er zo speciaal aan uw aanpak?

Michel:
Vertrekken van het respect voor kinderen... En ik heb nooit willen meedoen aan saai voetbal. Ik spiegel mij aan Ajax: met de jeugd speel ik nooit verdedigend. Dat Debilde de Gouden Schoen kreeg is een duidelijk signaal: men is uitgekeken op het voetbal oude stijl, men wil terug attractief voetbal! De kunst is: je moet de jeugd structuren geven en dan worden ze vanzelf inventief. Met de jeugd alleen maar resultaat spelen is nefast! Ik geloof in spelvreugde, in afwisseling, in formules waar profs en jeugd samen op het veld staan. Ik ga met de jeugd naar sporthallen, ik geef trainingen voor Uefa's en miniemen samen! De miniemen leren veel bij want ze spelen met knapen die hen iets laten zien, en de oudere jongens tonen zich van hun beste zijde en hebben plezier!

BOK:
Waarover is Michel Bruyninckx fier?

Michel:
Ik heb mij steeds verzet tegen elitair gedoe... Ik ging van Tienen naar Glabbeek om de jeugd te trainen. In Tienen had ik een miniemenploeg getraind die kon wedijveren met de besten van 't land! Ik vertrok dus vanuit een zeer luxueuze situatie naar een "boerendorp" en ik herinner mij nog dat ons "boerenploegje" de voorwedstrijd KVK Tienen-Stade Leuven mocht spelen. Bij het zien van onze primitieve uitrusting reageerden sommige Tiense bestuursleden nogal "hautain". We gingen ook de boot in, maar ik zwoer: "Hier kom ik terug om Tienen een les te leren!" en hetzelfde gebeurde! Vijf jaar heb ik in Glabbeek keihard gewerkt om de kinderen vanuit de modder op te leiden naar een hoger niveau. We werden kampioen met 228 doelpunten: een gemiddelde van 12 doelpunten per wedstrijd! Ik denk dat dit enig is in de geschiedenis van het Belgisch voetbal... Wij wonnen soms met 25-0, of 23-0, of 15-0... en we veegden ook Tienen van de kaart! Sterker nog: in mei kwam Anderlecht naar Glabbeek - keurige jongetjes in een mooie training, met begeleiders en een grote voorraad ballen. Er was een recordaantal toeschouwers... om te zien hoe Anderlecht met 6-0 verloor! Gerard Troch, de jeugdtrainer van Anderlecht, is er nog altijd niet goed van: "Dat hebben we in heel ons bestaan niet meegemaakt!"

In 1989 richtte ik de Indoorcup in, in Veiling Demerland. Vierentwintig jeugdploegen schreven in: met 80 helpers - aspirant-regenten o.a. - waren we drie dagen in de weer. Op één dag werden alle wedstrijden gespeeld. Er waren steeds vier ploegen tegelijk aan het werk. Op het eind van de dag waren we slechts 8 minuutjes over tijd en hadden we 100.000 fr. verdiend waarmee het tweede veld van Glabbeek werd ingericht!

BOK:
Van Glabbeek ben je naar Sint-Truiden gegaan...

Michel:
Ja. Ik werd jeugdcoördinator van Sint-Truiden onder Walter Meeuws. We haalden goede resultaten en ik beleefde veel plezier met de jongeren. Truienaars zijn "een ras apart": als je erbij hoort kan het niet op. Ik durfde mij in die tijd niet op de markt laten zien want er stonden direct 24 pinten klaar! Het tweede jaar trainde ik de nationale miniemen... maar ik werd manipulaties gewaar... Sommige ouders kochten een plaats voor hun kind: dokters, advocaten, die 50.000 fr. gestort hadden voor de VZW Jeugdwerking... Ik wou echter niet dat een kind van een arbeider achteruit moest voor de zoon van een dokter. De kinderen vochten voor mij, maar ik werd aan de kant gezet! En dan ben ik naar Hoegaarden getrokken.

BOK:
En naar Standard Luik!

Michel:
Klopt. Standard wilde zijn Limburgse spelers in hun eigen milieu opleiden en engageerde mij daarvoor. Zo begon ik in Lummen het "Opleidings- en Recruteringscentrum" voor Standard. Ik had wel mijn voorwaarden gesteld: geen elitair gedoe - ook de zgn. "minder goeden" moesten er aan hun trekken komen! Het werd een succes over de hele lijn. Van 30 jonge spelertjes ging het snel naar de 150 die nu de trainingen volgen. Van de 80 spelers die vorig jaar alle trainingen volgden zijn er al 28 in het provinciale en nationale voetbal geraakt na 1 jaar opleiding... Standard is een topclub maar de administratie is er vreselijk chaotisch...

BOK:
Vandaar de overstap naar Anderlecht?

Michel:
Ja! Anderlecht... We zullen zien wat het wordt... Wat mij bijzonder bevalt is de luisterbereidheid van mensen als Verschueren en Vanden Stock. Dat zijn de echte grote mijnheren van het Belgisch voetbal en toch lopen die niet naast hun schoenen van pretentie. Als iemand als Verschueren tegen mij zegt: "Michel, jij bent nog één van die mensen die 'begeistert' zijn!", dan vind ik dat een echt compliment...

Michel zal nog complimenten krijgen. Hij verdient ze! Bunsbeek zal nooit vergeten hoe hij hier zeven jaar gratis de jeugd trainde, kinderen op zijn fiets naar huis bracht, gepassioneerd duizenden voorbereidingen maakte en schitterde als speler en kapitein van de ploeg. Wij wensen hem veel succes toe in zijn nieuwe werkmilieu en veel geluk met zijn lieve vrouw, zijn knappe zonen Chris (16) en Bart (15) - allebei nationale voetbalbeloftes! - en met... de baby!

 

BOK IX.2, februari 1995
© kvr          (naar index)