De Maire en De Velpe

openbok.gif (2304 bytes)

Onbekend is onbemind

'Huis in de Stad' te Tienen is een begrip in onze regio als het gaat over opvang van volwassen personen met een mentale handicap. Dat deze instelling ook drie dagcentra heeft, waarvan er twee gelegen zijn in ons eigenste dorp Bunsbeek, is voor heel wat onder ons onbekend.
BOK vond het daarom hoog tijd om deze mensen een bezoekje te brengen. Het werd een hele openbaring.
Mimi Humblet was na onze eerste telefonische afspraak al helemaal enthousiast. Blijkbaar bestaat er toch nog een grote drempelvrees om met deze mensen om te gaan. Nochtans geven ze hun bezoekers de meest hartelijke ontvangst die je je maar kan indenken. Zelfs Mimi, die wat later was en toekwam met een zware Kawasaki, werd onthaald als een held.

De dagcentra 'De Maire' en 'De Velpe' zijn gelegen in de Walmersumstraat en ontvangen elke dag een vijftiental volwassen personen met een mentale handicap. In de regio Tienen, worden deze 'deelnemers' elke morgen opgehaald met busjes. Deze regio loopt van Halle-Booienhoven, over Meldert, Kortijk-Dutsel tot Halen. In Bunsbeek besteden zij, samen met drie gedreven 'begeleiders' op een zinvolle manier hun dagelijks leven.

Dagcentra

Heel wat van deze deelnemers wonen tevens in Huis in de stad. Men wil hen het gevoel geven dat zij buitenshuis gaan werken zoals iedere volwassene dat doet. Daarom wordt Huis Vinckenbosch gestart. Het is dicht in de buurt van de instelling en het ligt in de stad, wat heel wat voordelen oplevert. Toen in 1985 de vraag groter werd, besloot men een tweede centrum op te starten. Dat werd 'De Maire'. Vijf jaar later kwam daar 'De Velpe' bij.

Alsof het over hun eigen bedrijf gaat vertelt Mimi uitvoerig verder.
Ieder dagcentrum heeft zijn eigen thema's. Het blijkt een hele waaier aan activiteiten te zijn, waarbij iedere deelnemer zijn verantwoordelijkheid moet opnemen. Ieder van hen mag vooraf kiezen aan welk atelier hij deelneemt . Deze keuze blijft echter voor de volgende jaren gelden. Het moet dus een weloverwogen beslissing zijn van de deelnemer.

Ateliers

In de dagcentra wordt er dus gewerkt volgens thema's.
In 'De Maire' zijn er twee grote specialisaties uitgebouwd. Zo gaat er heel veel aandacht naar 'koken en bakken' en ook naar 'tuinieren en houtbewerking'. In 'De Velpe' zijn dit 'onderhoud en dieren' en 'bloemen en kruiden'. In het dagverblijf te Tienen zijn er zelfs vijf ateliers waarrond gewerkt wordt omdat er ook een groter aantal deelnemers aanwezig is. Steeds wordt er gewerkt op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Woensdag is een speciale dag.
Ieder atelier streeft naar een volwaardig eindproduct. Hierbij worden de kwaliteitseisen zo hoog mogelijk gehouden. Zo wordt ook het gevoel van verantwoordelijkheid aangesproken en wordt het plezier in de arbeid en de uitdaging niet uit de weg gegaan.

In 'De Maire' kan men zo terecht voor koken en bakken. Elke maandag en donderdag wordt er brood gebakken in een echte houtoven. Dit brood kan door iedereen gekocht worden. Verder worden er groenten gekweekt, kippen, varkens, schapen en konijnen verzorgd en verhandeld. De dieren worden dikwijls verzorgd door de mensen uit 'De Velpe'. Zij hebben immers een afdeling dieren en onderhoud. Zij verzorgen dus niet enkel de dieren maar zorgen ook voor onderhoud van de terreinen. 
Naast onderhoud en dieren worden er in het centrum 'De Velpe' ook bloemen en kruiden gekweekt, kaarsen gegoten, of kaartjes voor allerlei gelegenheden gemaakt. Er worden bloemstukken en andere geschenken vervaardigd, die eventueel weer voor verkoop in aanmerking komen.

Zo probeert men in contact te blijven met mensen buiten de muren van de centra en krijgen deze personen een meerwaardegevoel omdat ook zij hun steentje bijdragen aan de samenleving.

Ontspanning

Iedereen die uit werken gaat heeft ook nood aan ontspanning. Ook voor de deelnemers van de dagcentra is deze dag ingebouwd. Zij kunnen dan kiezen uit een hele waaier van activiteiten die binnen de ateliers niet of minder aan bod kunnen komen.
Er wordt ook de kans geboden om zich ten dienste te stellen van een aantal bedrijven of instellingen. Zo is er een samenwerking opgestart met de gemeente Lubbeek, waar regelmatig, in het plaatselijk natuurreservaat, opgeruimd en gewerkt wordt. Ook dit geeft de mogelijkheid om buitenstaanders te overtuigen van de kwaliteit van de dagcentra. 

En dan zijn er nog … de begeleiders.

Oproep

Deze verwezenlijkingen kunnen tot stand komen dank zij de verschillende begeleiders in de centra. Om een dagcentrum zoals De Maire of De Velpe te leiden is er heel wat inzet en gedrevenheid nodig. Met drie begeleiders worden 15 deelnemers begeleid. Bij het brood bakken is er echter al één begeleider nodig om de houtoven te stoken en te bewaken. 
Dan blijven er twee over voor de overige activiteiten. Daarom doen deze mensen een beroep op alle Bunsbekenaren met hun hart op de juiste plaats en die zich af en toe kunnen vrijmaken. Er is nood aan vrijwilligers die op bepaalde ogenblikken een handje willen toesteken om de oven te stoken, om mee onkruid te wieden of de schapen te verzorgen. De buren hebben de boodschap reeds begrepen. Zij gaan in vakantiedagen de dieren verzorgen of kopen hun brood in 'De Maire'. Zo onderhouden zij een nauwe band met hun vrienden en buren. 
Hun beloning is de lach, de spontane en ongedwongen ontvangst, het plezier van een babbeltje met deze mensen. De grootste voldoening vind je vooral in het ogenblik dat je beseft dat met deze mensen omgaan, heel normaal en menselijk is.
Iedereen die dus een handje willen toesteken, kan ten allen tijde contact opnemen met de twee centra in de Walmersumstraat te Bunsbeek.

Tel: De Maire: 016/77 88 76 
Tel: De Velpe: 016/77 76 85

Opendeurdag

Ook u bent hier van harte welkom. Om de drempelvrees te overwinnen is er op 
18 juni de jaarlijkse opendeur georganiseerd. Iedereen van dagcentrum De Maire en De Velpe wenst u nu reeds van harte welkom. Wij van BOK, zullen er zeker zijn. Tot dan!

BOK XIV.1, juli 2000
© kvr          (naar index)