Troet Demey

veelzijdig toneelfreak

bokkensp.gif (2884 bytes)

Jean-Pierre Demey, alias Troet, wordt geboren, als ezel, in Schaarbeek op 20 december 1949.

Opleiding

Vanaf dan woont hij met tussenpozen in Wezembeek-Oppem tot in 1977. Hij gaat naar de nonnekesschool in Oppem en daarna met het treintje naar de jongensschool in Wezembeek. Schooltoneeltjes vallen dan reeds in zijn smaak. Daarna volgen de jaren in het college in Woluwe en vervolgens zet hij de eerste stappen in de kunstwereld van Sint Lukas te Brussel. De meirevolutie brengt hem naar Parijs. Deze stad is zijn vertrekbasis voor de tweejarige omzwerving naar allerlei landen op de wereldbol. Terug van weggeweest volgde hij achtereenvolgens les in Hasselt en Antwerpen in de kunstafdeling. Tenslotte behaalde hij een lerarendiploma in Brussel. Na zijn legerdienst in Duitsland trouwt hij met Trees en begint hij in 1979 les te geven in het bijzonder onderwijs te Hoegaarden. Vanaf 1982 wordt hij hoofdzakelijk leraar aan het Sint Janscollege te Meldert. 

Toneeldoorbraak

In Mariadal komt voor Troet de definitieve toneeldoorbraak. Hij speelde er een rol met collega's, waaronder Michel Hendrickx. Daarna volgen er verschillende jaren bij toneelkring Thalia in Hoegaarden en het ATL in Leuven. Langs Meldert en Leefdaal om belandt Troet Demey uiteindelijk bij BOK waar hij zijn rol als gesneuvelde zoon in Hondsdagen meer dan ter harte opnam. Wij wensen hem in elk geval nogmaals welkom en wensen hem en zijn ploeg succes bij de volgende productie van het jeugdtoneel. Meer informatie hierover leest u elders in dit blad.

We laten Troet even aan het woord:

Toen ik het bericht hoorde dat het jongerentoneel bij BOK dreigde te verdwijnen, dacht ik "dit kan niet'. Misjel en ik waren er van overtuigd dat er talent aanwezig was bij deze jongeren en dit moest een kans krijgen. Het zou zielig zijn dit te laten verloederen. Deze jongeren zijn immers te toekomstige acteurs van het volwassenentoneel. Remy en Misjel vonden in Hasselt een geschikt stuk om aan de slag te gaan. "Strafstudie" is blijkbaar een gegeerd en herkenbaar onderwerp.
De school vanuit een andere hoek bekeken. En zeker als een ramp in de buurt van de school de situatie nog meer vertroebelt: opgesloten zitten in een klaslokaal voor een strafstudie en niet buiten mogen omwille van radioactiviteit. Dat is wel het toppunt. Een strafstudie zonder strafwerk!
Het enthousiasme van de jongeren om elke week aan hun acteertalent te werken, is voor Misjel en mij een stimulans om verder te doen. Er is nog heel wat werk te doen, maar op een dag ergens in september zal je zien wat deze jonge mensen kunnen, als je hen de kans geeft en stimulansen biedt.
Troet

BOK XIV.1, juli 2000 
© kvr          (naar index)