Fanfare Crescendo Glabbeek

openbok.gif (2304 bytes)

crescend.jpg (7899 bytes)

Dit jaar, op 6 maart ll., bracht Fanfare Crescendo zijn 6de lenteconcert, voor de tweede keer in zaal De Ton te Bunsbeek - de gelegenheid om deze gemeentelijke vereniging even in het zonnetje te zetten.

Glabbeek met al zijn deelgemeenten kent een muziektraditie die teruggaat tot vorige eeuw. Er bestond in elke deelgemeente tenminste één muziekmaatschappij. Bunsbeek was toonaangevend met twee bloeiende fanfares. Maar de tijden evolueren, gewoontes en gebruiken ook. De verschillende muziekmaatschappijen vielen stilaan uiteen. Na de fusie der gemeenten kwam er ook een fusie tot stand tussen de overgebleven muzikanten van de fanfares uit de Glabbeekse deelgemeenten: Attenrode-Wever, Bunsbeek, Glabbeek-Zuurbemde en Kapellen. Onder de stuwende kracht van dirigent Gaston Bruyninckx kon een hernieuwde "Fanfare van Groot-Glabbeek" vanaf 1987 de blaasmuziektraditie verder zetten. Het Groot-Glabbeeks muziekkorps begon met 20 muzikanten maar groeide op een paar jaar tijd uit tot de huidige groep van 42 actieve muzikanten. Van bij de start was er een goede samenwerking met het Jeugdmuziekatelier (ontstaan in Bunsbeek en gevestigd te Attenrode). Deze samenwerking verloopt o.a. langs Gaston Bruyninckx die in het JMA de opleiding blaasinstrumenten verzekert. Op die manier krijgt de fanfare regelmatig "jong bloed".

Voorzitter is Jos Vicca (Kapellen) en bestuursleden zijn: André Verdee (Glabbeek), Carl Reynders (Vissenaken), Mia Peeters-Guelinckx (Attenrode), Emiel Guelinckx (Glabbeek), Gaston Bruynickx (Bunsbeek), Firmin Bruers (Attenrode), Maria Bruyninckx-Staes (Bunsbeek), Eugeen en Irma Dobbeni-Puelings (Molenbeek-Wersbeek), Georges Haesevoets (Bunsbeek), Louis Lambrechts (Attenrode), Lucia Loyens-Francen (Hoeleden), Marcel Theunis (Bunsbeek), Willy Vandevin (Attenrode-Wever), Jozef Vandyck (Glabbeek-Zuurbemde). Wij treuren nog om wijlen Maria Haesevoets-Degeest, onze gewaardeerde secretaresse.

Sinds juni 1990 spreken we niet meer van de "Fanfare Groot-Glabbeek" maar van "Fanfare Crescendo". Na vijf jaar werking kreeg de vereniging haar verenigingsvlag waarop - naast het logo (zwart op wit veld) - ook de wapenschildjes van Brabant en Glabbeek (kleur) prijken. De ontstaansdatum (1898) en de fusiedatum (1987) zijn in gouddraad opgeborduurd. Peter en meter van de korpsvlag zijn Arseen Decoster (Glabbeek-Zuurbemde) en Juliette Vanwinckel-Willems uit Kapellen.

Onder dit mooie vaandel brengt Fanfare Crescendo jaarlijks een twintigtal optredens: voor eigen publiek op het jaarlijks Lenteconcert; op de kermissen van Rode (3 juli), Attenrode (30 juli), Kapellen, Bunker, Bunsbeek (28 augustus); ter gelegenheid van feestelijkheden zoals de Woord-en Muzieknamiddag van het Davidsfonds, de Heerbaantocht, het Aperitiefconcert van het JMA, de processie naar de Heinkesberg in Wever, Wapenstilstand, Sinterklaasfeest Kapellen, e.a. Dit jaar concerteert de Fanfare in Kortenaken (16 april), Lovenjoel (23 mei), Waanrode (6 augustus) en in Tienen t.g.v. 50 jaar bevrijding (4 september). Bovendien organiseert Crescendo zijn Tweede Hagelandse Fanfaredag in de Glazuur op 2 oktober met optredens van vijf fanfares: St.-Amor (Kortenaken), St.-Lambertus (Zelem), Kunst en Vermaak (Lovenjoel), De Weergalm uit Winghe (St.-Joris-Winge) en Immer Vooruit (Ransberg). Met serenades links en rechts en na de jaarlijkse succesvolle restaurantdagen (12-13 november) sluit Crescendo zijn muzikaal werkjaar af met een in ere hersteld St.-Caeciliafeest op 17 december 1994. Op dit feest worden niet alleen de muzikanten en de medewerkers met hun partners uitgenodigd maar ook de 160 leden en ereleden!

Crescendo, de fanfare voor iedereen in de deelgemeenten van Glabbeek, wil in hoofdzaak aangename, populaire muziek brengen waarvan veel mensen kunnen genieten. Daarvoor kan de vereniging rekenen op de buitengewoon grote inzet van haar dirigent, Gaston Bruyninckx. Met zijn vakbekwaamheid en soepelheid weet hij zorgvuldig gekozen muziek bereikbaar te maken voor alle muzikanten. Dagen (en ook nachten!) werkt Gaston aan bewerkingen, aanpassingen en composities. Zijn "Fusiemars" is het lijfstuk van Crescendo-Glabbeek en ook zijn magistrale "Vrijheidsmars" staat op ons palmares.

Als met dit alles ontspanning en gezellige samenhorigheid bij onze dorpsgenoten bevorderd worden, dan zijn de belangrijkste doelen van onze maatschappij bereikt!

Carl Reynders, secretaris.

 

BOK VIII, juni 1994
© kvr          (naar index)