Dirk Betrains

regisseu.gif (2270 bytes)

betrains.jpg (11973 bytes)
Februari 1992. Sinds Nieuwjaar zijn alweer 20 kinderen volop aan het werk om de Bunsbeekse dorpsgemeenschap op 1 en 2 mei te kunnen vergasten op een avondje sprankelend kindertheater. Na Dirk Mosselmans en Ann Tuts die in Bunsbeek al zo'n voortreffelijk werk met kinderen deden engageerde BOK dit jaar Dirk Betrains als regisseur. Dirk Betrains is vooral in onderwijsmiddens bekend omwille van zijn creatieve ideeën en realisaties: als jong onderwijzer presteerde hij reeds ontzettend veel met kinderen. Dirk praat niet zo graag over zichzelf, maar om hem aan het Bunsbeekse publiek te kunnen voorstellen forceerde BOK hem tot de volgende bekentenissen:

Kunst heeft mij altijd geboeid... Als kind reeds ging ik naar de muziekschool in Tienen. Ik heb 5 jaar tekenacademie gevolgd maar ik ben toch vooral een "autodidact". Ik schrijf teksten en muziek... Ja, ik ben voornamelijk met muziek bezig. Ik speel momenteel in mijn derde groep. Met mijn eerste groep, OpCD (spreek uit "obsédé"), speelden wij vooral cabaret, variété, kleinkunst. Met "Grassmachine" speelden wij rhythm 'n blues en nu heb ik een nieuwe groep opgestart om Nederlandstalige rhythm 'n blues te brengen: "De Mist". Ik neem daarin de slaggitaar, de akoestische gitaar, mondharmonica en de zang voor mijn rekening. De teksten schrijf ik ook.

Maar ik ben qua vorming dus onderwijzer, ik geef mijn negende jaar les. Mijn opdracht is wel speciaal. Ik geef alleen expressievakken: muziek, voordracht, toneel, expressief lezen. Zo heb ik ook de gelegenheid gekregen om een paar "grote activiteiten" te doen. Voor de viering van 100 jaar college schreef ik de kindermusical "Het kindercongres" en dankzij de hulp van mijn collega's en vele ouders is dat een zeer mooie productie geworden met wel 120 schitterende kinderen! Ik had ondertussen nog liedjesteksten en muziek voor kinderen geschreven die bij Tars Lootens op de BRT terecht gekomen waren. Op zekere dag belt Tars mij op om te zeggen dat hij ons ingeschreven had voor "Kinderen voor Kinderen"! Nu is "Kinderen voor Kinderen" een competitie voor zangkoren maar onze collegegroep was helemaal geen zangkoor. Geen probleem: we moesten toch maar meedoen aan de preselectie want de nummers waren goed... Wat niemand verwacht had gebeurde: de Colkids - want zo hadden wij onze kinderen ondertussen genoemd - wonnen de Brabantse selectie! Wij dus met een volle bus naar het Amerikaans Theater voor TV-opnamen. Onze tegenstander was wel sterk: een professioneel uitgebouwde zanggroep uit Meyel in Nederland. Uiteindelijk moesten we de duimen leggen maar vooral onze clip maakte zoveel indruk dat ze nog maanden nadien gebruikt werd in Vlaanderen en Nederland om de programma's van Kinderen voor Kinderen aan te kondigen.

Wat Bunsbeek betreft: ik zou graag theater en televisie samenbrengen... Vandaar de titel: "Bunsbeeks Omroep Kanaal", "BOK" dus! De bedoeling is dat het gebeuren leerrijk blijft voor de kinderen, dat ze spontane inbreng hebben ook en dat het publiek uiteindelijk een stukje televisie te zien krijgt in een theater. De kennismaking met de kinderen van Bunsbeek was wel een bijzonder aangename verrassing. Zij hebben zelf ideetjes, zij staan verbaal sterk, zij hebben al een en ander meegemaakt, zij zijn enthousiast! Ik zou trouwens nu al een oproep willen richten tot de ouders: gooi met de grote lentekuis niet te veel spullen weg, want de kinderen zullen veel attributen nodig hebben!

Voor BOK regisseerde Dirk (geassisteerd door Bart Ipers) :

  • 1992: Het Bunsbeeks OmroepKanaal (Dirk Betrains)

 © kvr          (naar index)