Alice

Jan Devuyst

3 en 4 mei, 6 oktober 1996 (Parochiecentrum Bunsbeek)

jeugdton.gif (2562 bytes)

alice2.jpg (39147 bytes)

In zijn in 1980 verschenen boek "Het geminachte kind" schreef de Nederlandse auteur Guus Kuijer een passage over literatuur voor kinderen:

"Schrijvers zijn ruwweg in twee groepen te verdelen. De ene groep schrijvers schrijft over wat zij weten, de andere groep over wat zij niet weten. De eerste groep doet verslag over door hem of door anderen ontgonnen terrein, de tweede groep tast onbekend terrein af. Een extreem voor de ene groep vormt de triviaalliteratuur (er wordt geen stap buiten de bekende paden gedaan). Een extreem voor de andere groep is het nauwelijks te begrijpen experiment. Volwassenen kunnen kiezen uit beide genres, omdat voor hen beide genres bestaan. Kinderen daarentegen kunnen met kiezen, omdat, behoudens enkele uitzonderingen, voor hen het tweede genre niet bestaat."

Lewis Carroll

Lewis Carroll werd geboren in 1827 in Daresbury, Engeland. Hij doceerde van 1855 tot 1881 wiskunde te Oxford.

Zijn belangstelling ging vooral uit naar kinderen en voor hen schreef hij zijn boeken over de wonderijke avonturen van het meisje Alice. Zijn meest beroemde boek is wel "De avonturen van Alice in Wonderland" dat in vele talen vertaald is. Beroemde illustrators heben zijn boeken prachtig geïllustreerd. De eerste verfilming van het boek dateert reeds van 1903. Ook Walt Disney maakte er later een tekenfilm naar.

"Sommige kinderen hebben de bijzonder onprettige eigenschap om volwassen te worden. Ik hoop dat jij niet tot deze groep behoort".
(Uit "Brieven aan kinderen" geschreven door Lewis Carroll)

het boek "Alice in Wonderland"

Het verhaal van Lewis Carroll begint op een warme zomerdag. Alice ziet een wit konijn met een klok voorbijrennen. Ze loopt het dier na, maar valt pardoes in een konijnenhol. In het mysterieuze kleine kamertje zegt de deurknop haar een slokje te nemen van het flesje op tafel. Het toverdrankje maakt haar zo klein dat ze zelfs door het sleutelgat kan kruipen. Afhankelijk van wat ze eet wordt Alice heel groot of heel klein. Verdrietig wordt ze meegevoerd met de stroom van haar eigen tranen en komt ze terecht in een wonderbaarlijke droomwereld waar ze allerlei avonturen beleeft.

ons stuk

"AÏice" van Jan De Vuyst is een zeer vreemde en bijna onspeelbare bewerking van "Alice in Wonderland". Het stuk werd in 1988 gecreëerd in de KVS. Het oorspronkelijke scenario doet een beroep op meer dan zestig acteurs, het vraagt ingewikkelde decors en een uitermate belangrijk licht- en klankdecor en vooral tientallen speciale effecten. Het ligt met andere woorden met voor de hand om dit stuk te spelen in de toch beperkte ruimte van de parochiezaal van Bunsbeek. De reden waarom ik dit stuk dan toch heb gekozen is omdat het een ongelooflijk rijke bespiegeling is over de werkelijkheid, over ruimte en tijd, over droom en realiteit. Dit is geen eenvoudig sprookjesverhaal, dit is geen eenvoudige realistische verhaalstructuur, dit is niet belerend of moraliserend. Dit is suggestie en sfeer, dit zijn beelden en dialogen die elke logica en causaliteit negeren.

Alles begint op een regenachtige winterdag. Alice wordt wakker en ziet een bruine hond naast haar zitten. alice herkent niet eens haar bed. En ook haar moeder en haar broer zijn haar volslagen vreemd. En de moeder schrokt al haar chocolaatjes op! En Alice drinkt een drankje dat smaakt naar een mengsel van kersentaar, pudding, ananas, gebraden kalkoen en toost met boter. En Alice wordt zo klein dat ze terechtkomt in de afvoerbuis van haar wastafel en daar danst ze met een rat en... en...

rolverdeling

Jong meisje An Beutels
Witte koningin Tina Billen
Slankie Pankie Anneleen Giedts
Alice Nele Hendrickx
Jong meisje - Leeuw Karolien Holsbeek
Jong meisje Barbara Vanoppen
Jong meisje - Eenhoorn Sara Vanoppen
Zwarte koningin Leen Van Rompaey
Kat - Zwarte koningin Anne-Laure Wuestenbergs
Zwarte ruiter Lens Arron
Konijn Gerrit Beutels
De hond Isomo Joris Billen
Tiedeldie Jan Boyen
Rat - Varken - Witte ruiter Koen Declercq
Jean Baptiste Pieter Giedts
De oude man Paai Witbol Michel Hendrickx
Tiedeldom Jasper Stockmans
Witte koning Xander Stockmans

regie

Marc Verstreken

licht, geluid, decor

Francis Baumans, Michel Boeckx, Filip Boyen, Johan Camps, Koen Vangoidsenoven, Studio Streanel

kledij

Magda Bakelants

grime

Monique Mans, Joke Vangoidsenoven en Christine Vanhellemont

fotografie, video

Jan Bruyninckx, Guy Demeyer, Erwin Donvil

productie

Bert Boyen, Lieve Degeest, Remi Vangoidsenoven

programma

Karel Van Rompaey



© kvr          (naar index)